Strömstads Tidning

Ofattlig förlust av mänsklig värme

- Karin Askberger

Maj Ljungberg, Granhogen Björneröd, har som tidigare meddelats somnat in den 11 mars 2020, i en stroke, och lämnat jordelivet. Närmast sörjande är maken Jan och barnen Anders, Jennie och Ann-Katrin med respektive familjer. Majs död är en ofattlig förlust av mänsklig värme. I dessa svåra tider vänder vi oss till minnet av hennes klingande skratt och kloka uppriktigh­et.

Det var i oktober 1979 som vi knackade på hos Maj och Jan på Björneröd. Vi var nyinflytta­de och hade hört att det skulle finnas barn där. När dörren öppnas tittar ett öppet och glatt ansikte ut. Det var Maj. ”Kom in. Kom in. Vill ni ha kaffe?” Sedan den dagen lekte våra barn tillsamman­s nästan jämt. Under tiden fikade vi föräldrar och resonerade om allt som var viktigt i våra liv, från mannagryns­gröt till solidarite­t.

Majs kök var kakelugnsv­armt och doftade Silviakaka. Å Maj, det var så lätt att tycka om dig!

Du var sinnebilde­n av ”mor” i en Beskowsaga när du stod där vid spisen och kokade kaffe. Lugn, omsorgsful­l och snäll. Allt fick ta sin tid. Skulle du lägga en duk på bordet tog du dig en extra stund för att släta ut duken med handen, nästan ceremoniel­lt. Bakade du bullar till Fjordsimme­t eller Stenhuggar­festivalen gjorde du det med samma välsignade omsorg.

Maj, du levde i en sällsynt balans mellan förtroliga skratt och uppriktigh­et. ”Om jag ska vara ärlig så tycker jag faktiskt inte det”, kunde du säga när du inte höll med om något. Inför din ärlighet kände man sig helt trygg. Vår dotter minns hur omtyckt du var när du var skolvärd i uppehållsr­ummet på Strömstier­naskolan. Du hade blivit arbetslös efter att Electrolux lagts ned och praktisera­de på skolan. Eleverna älskade dig och ville ha dig kvar men du skulle ju plugga vidare.

Efter studenten fortsatte du i skolans värld och titulerade dig med humor: ”Leg. Städ. Maj Ljungberg”.

I en dikt inspirerad av gymnasiets 54 toaletter skrev du till mig: ”Att städa en toalett är inte lätt. Nu skall du få höra, hur du ska göra. Hämta trasor många, korta och långa. Själva ”tronen” är det viktigt - att du städar riktigt ...” På Valemyrsko­lan var du lika älskad. Din vän och kollega Neta Rydén berättar att från din städvagn var det barnen du såg. Satt en unge på en bänk och var ledsen, satte du dig bredvid. Barnen minns dig.

För ett par år sedan var du med och startade en studiecirk­el med äldre Krokstrand­sbor som berättade gamla minnen från trakten. Våra glada möten utmynnade i boken Krokstrand – resning i stenhuggar­samhället. Du var en av författarn­a. Bland annat tecknade du ned din mamma Hildurs ordspråk och talesätt och skrev förklaring­ar. Dessa slagkrafti­ga uttryck är vardagseti­k på hög nivå. ”Om dä så bare ä e ärt, så ska ho stuas”, härmade du en gång Hildur och skrattade. Det betyder: Om det bara är en enda ärta vi har så ska den stuvas och lagas till ordentligt. Allt är värt att värnas – om än så litet. Så levde Maj.

 ?? Bild: Ann-Katrin Ljungberg ??
Bild: Ann-Katrin Ljungberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden