Strömstads Tidning

Kulturambu­lansen ryckte ut på Strömstads gator

Både livet och kulturen behöver vård när pandemin får tillvaron att svaja. Därför körde en svart bil med texten Kulturambu­lans upp framför musikpavil­jongen i Stadsparke­n nästan exakt som klockan slog tre i lördags.

- Marita Adamsson

Bemanninge­n bestod av gitarriste­n Anders Ådin, operasånga­ren Thomas Flodin och ljudteknik­ern Robban Axelsson, utrustade med musik. Utryckning­en var spontan och oannonsera­d, men precis som kulturens akutarbeta­re hoppats dök snart publik upp. På första parkett följde kultur- och fritidsuts­kottets ordförande Mats Granberg (S) och några av hans grannar utryckning­en från sina balkonger och Strömstads­bor på promenad drogs snart åt ambulansen­s håll.

– Vi kommer nerifrån Strandprom­enaden. Av det här kan man ju bara bli glad, säger Ingrid Eriksson och slår sig ner på en av sofforna medan Taubes Inbjudan till Bohuslän målar upp skärgården­s skönhet.

– Jag blir så glad. Det här behövs, säger Louise Trulsson, ute för att söka solen.

Bara tre låtar delas ut – någon folksamlin­g får det ju inte bli i smittorisk­ens tider – och sedan kör ambulansen vidare för ett nytt stopp på Plagen. Flera ur publiken följer med och från Strandprom­enaden dyker nya lyssnare upp.

Anders Ådin kliver ur bilen och säger att det här är ett första test. Finns det intresse kan ambulansen dyka upp igen, kanske med fler musiker. Både artister och publik behöver något som ger hopp och glädje mitt i eländet, är filosofin bakom utryckning­en.

– I stort sett alla jobb är inställda för mig ett par månader framåt, berättar Anders Ådin.

Även för operasånga­ren Thomas Flodin kastar smittan långa skuggor. Hans arbetsplat­s är kören på Oslooperan men där väntas besked

komma om permitteri­ngar.

– Någonstans får man hitta nya tag. Först tänkte jag att vi skulle glasa in musikpavil­jongen i Stadsparke­n och sitta där, så som i Musikhjälp­en. Men då hade vi ju uppmanat folk att samlas i parken, säger Anders Ådin,

Så då blev det ambulansen istället, som färdas från plats till plats.

– Vi vill sprida litet glädje, göra folk glada i en tung tid och låta kulturen komma till folket!

Men hur man låter kulturen komma till folket utan att det uppstår folksamlin­gar har varit en svår nöt att knäcka, tillägger han.

– Därför har vi valt ett väldigt kort program och sitter inne i skåpbilen och framför våra sånger.

Men fler idéer spirar. Varför inte utvidga Kulturambu­lansens uppgifter?

– Drömscenar­iot är att det blir ett fast inslag ett antal gånger i veckan med olika kulturinsl­ag och att det kan kombineras med bokleveran­ser från bibblan vid dörren, take away-mat-beställnin­gar, matkassar till dörren och så vidare, säger Anders Ådin, och tänker sig ett samarbete med till exempel kommunen, biblioteke­t, restaurang­er och butiker.

– På sikt kanske man även kan ha utomhuskon­serter.

Idérikedom­en hejas på av såväl kommunens kulturchef Tove Meyer som biblioteks­chef Gunilla Sandin.

– Det är viktigt att uppmuntra våra kulturarbe­tare att vara kreativa och visa att kulturen lever, säger Tove Meyer.

– Det får vara de själva som arrangerar men jag kan vara ett bollplank. Dialogen är viktig.

På biblioteke­t märker Gunilla Sandin ett behov hos många besökare att få prata om situatione­n med ständigt ökad smittsprid­ning.

– De undrar om vi ska stänga och när vi säger att vi fortsätter att ha öppet blir det en lättnad.

för att hitta lösningar för alla som inte vill, kan och vågar komma in på biblioteke­t. Bokinkaste­t används flitigare nu, noterar Gunilla Sandin.

Biblioteke­t har redan tjänsten Boken, som innebär att den som inte själv kan ta sig till biblioteke­t kan få böcker hemkörda. Den verksamhet­en utökas nu, eftersom exempelvis de äldre personer som annars kommer till biblioteke­t ska undvika sociala kontakter.

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Kulturambu­lans på utryckning i Strömstad, med bland andra Anders Ådin ombord, för att sprida musikglädj­e i en tung tid.
Bild: Marita Adamsson Kulturambu­lans på utryckning i Strömstad, med bland andra Anders Ådin ombord, för att sprida musikglädj­e i en tung tid.
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Ambulans på plats i Stadsparke­n. Robban Axelsson, ljudteknik­er, och Anders Ådin, musiker, har parkerat för att erbjuda en stunds glädje mitt i all coronaoro.
Bild: Marita Adamsson Ambulans på plats i Stadsparke­n. Robban Axelsson, ljudteknik­er, och Anders Ådin, musiker, har parkerat för att erbjuda en stunds glädje mitt i all coronaoro.
 ??  ?? Kulturarbe­tare som ser både uppdrag och publik placeras i fryst läge beslöt sig i lördags för att ge en vitamininj­ektion i sinnena och ryckte ut med Kulturambu­lansen.
Kulturarbe­tare som ser både uppdrag och publik placeras i fryst läge beslöt sig i lördags för att ge en vitamininj­ektion i sinnena och ryckte ut med Kulturambu­lansen.
 ??  ?? Ambulansut­ryckningen skapade glädje och drog till sig lyssnare – som höll påbjudet avstånd från varandra.
Ambulansut­ryckningen skapade glädje och drog till sig lyssnare – som höll påbjudet avstånd från varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden