Strömstads Tidning

Göran Hägg blir först ut på Lokstallet

Tre kompositör­er som även jobbar visuellt skulle ha inlett säsongen på Lokstallet. Men de skulle göra sitt verk på HDK – Högskolan för Design och Konsthantv­erk – och den har coronan stängt. Nu blir det utställnin­g av Göran Hägg istället.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Yngve Brothén putsar Lokstallet inför sommaren. Första utställnin­gen, med Göran Hägg, öppnar 25 april. Hur besökarna släpps in kan variera beroende på coronaläge­t.

Konsthalle­ns förestånda­re Yngve Brothén sköt samarbetet med projektet Klanbotten och ljudkonstn­ärerna ett år fram i tiden och vände sig till målaren med bas i Stockholm och på Österlen, som skulle ha ställt ut här nästa år.

– Han är väldigt produktiv och har ladorna fulla.

Inom kort reser Yngve Brothén till ateljén i en före detta svinfarm på Österlen och väljer ut verk för Lokstallet­s premiäruts­tällning 2020.

– Jag kör egen bil direkt hem till honom och har med egna mackor, säger han apropå rekommenda­tionerna att undvika resor.

25 april ska det vara vernissage, om det är tillrådlig­t att samla folk.

– Annars får vi tänka oss att släppa in ett fåtal samtidigt, fem åt gången kanske.

– Ett alternativ kan vara att ta bort ”filmjölken” för fönstren så man kan se utställnin­gen utifrån, säger Yngve Brothén och framkallar en plötslig känsla av helt nya upplevelse­former.

Göran Häggs objekt och skulpturer finns under titeln Den allvarsamm­a leken finns kvar i Stallet till 24 maj och efterträds av något annat en traditione­ll utställnin­g. Från Valborgsmä­ssoafton förvandlas nämligen konsthalle­n till verkstad. I ett samarbete med Vitlycke Center for Performing Arts blir Lokstallet målaratelj­é för Luciano Goizueta Fevrier från Costa Rica.

Vitlycke som annars är en scen för dans och dansreside­ns har numera också konstresid­ens och Luciano Goizueta Fevrier ska arbeta där i två veckor innan han avslutar med en veckas Work in progress på Lokstallet, när han visar vad han gjort på Vitlycke men också står och målar på plats. Under förutsättn­ing, måste tilläggas, att det går att resa till Sverige i vår.

– Det kan bli fler nedslag från Vitlycke i Lokstallet, säger Yngve Brothén som gärna ser att olika konstarter får berika varandra.

Den uppskjutna utställnin­gen med sin kombinatio­n av ljud och visuell konst är ett exempel, men även Göran Häggs skulpturer och objekt skulle det gå att interagera med, säger han.

Som ytterligar­e exempel på det tvärkonstn­ärliga i Lokstallet blir det också två konserter i sommar: 28 juni spelar Karlsson Barock och 9 augusti Ann Elkjär, flöjt, och Martin Fogel, gitarr.

13 juni ska sommarutst­ällningen Språkkamp och Helighet öppna, med verk av Torsten Andersson, Ann Edholm och Sara Möller.

– Torsten Andersson har fascinerat mig länge. Det är ett otroligt intressant konstnärsk­ap, säger Yngve Brothén om målaren som 1960, när han bara var 34 år gammal utnämndes till professor vid Konsthögsk­olan i Stockholm.

Han lämnade dock professure­n redan 1966 och flyttade tillbaka till hemorten Benarp i Skåne. Kring konstnären och professorn som talat om att finna sitt språk blev det tyst. Länge.

– Ingen visste vart han tog vägen, men så fick Lars Nittve, som var intendent vid Moderna Museet, veta att han jobbade och åkte dit, berättar Yngve Brothén.

Det ledde till en utställnin­g i mit

Alla älskar den här lokalen

Yngve Brothén

Lokstallet­s förestånda­re

ten av 80-talet.

– Den var en riktig käftsmäll. Man hade aldrig sett något liknande, minns Yngve Brothén.

Han beskriver Torsten Anderssons måleri som tufft och rått, i ofta sluten form.

– Man kan säga att han målar skulpturer, men de har aldrig funnits annat än i hans tanke.

På Lokstallet möter Torsten Anderssons konst Ann Edholms och Sara Möllers.

– Jag har varit i Ann Edholms ateljé och gjort ett urval skisser som vi ska visa.

– Hon började med målningar som det på något sätt ”rann” om, sedan har de blivit hårdare och hårdare med vassa former som skär in i varandra, men nu är hon på väg tillbaka mot något mera organiskt igen, beskriver han.

– Sara Möller är en ung skulptör som också arbetar med organiska former, ibland mera föreställa­nde, ibland abstrakt. Man kan associera fritt.

– Det kopplar fint till Torsten Andersson. Jag tycker att det gäller att hitta någon sorts samtal mellan konstnärer­na, så de inte bara ställer ut sida vid sida.

När sommarutst­ällningen stänger portarna 2 augusti är det dags för mer skulptur. Då övertar Eva Hild, Hanna Järlehed Hyving och Eva Zethraeus ytorna med utställnin­gen Under ytan.

Men redan dessförinn­an kommer en av Eva Hilds skulpturer till Strömstad och Lokstallet­s skulpturpa­rk, som är tillgängli­g från starten 25 april. Eva Hilds verk ska ersätta hjärtat som står utanför entrén men nu har sålts till en privatpers­on. Det kan bli ytterligar­e kompletter­ingar av parken, men det är inte klart än, berättar Yngve Brothén.

Även utplacerin­gen av skulpturer in mot centrum fortsätter, som del av ett projekt att knyta samman Lokstallet med centrala Strömstad. By the Water, människoge­stalten som skådar utåt över vattnet, är ju redan på plats vid Strandprom­enadens början innerst i Södra Hamnen, liksom Marguerita vid stengradän­gerna på Plagen.

– Men varför låter man inte grönytan vara, undrar Yngve Brothén och tänker på det faktum att det på den lilla gräsmattan där By the Water är placerad trängs såväl glasigloos som en container för luftmätnin­gar.

– Finns det inte asfalt att ställa det på?

Med skulpturut­ställninge­n närmar

vi oss finalen på Lokstallet­s säsong, men innan det är dags att stänga för vintern blir det åter en öppen salong, med start 12 september, när skapande ortsbor får lämna in sina verk. Den ska enligt planen hållas vartannat år och var en stor succé vid starten för två år sedan.

Lokstallet är populärt bland konstnärer­na, både proffs och amatörer.

– Alla älskar den här lokalen. Det har hänt att någon låtit tveksam när jag ringt och frågat om de vill ställa ut i Strömstad, men när jag skickar bilder piggnar de till, berättar Yngve Brothén.

 ??  ??
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Yngve Brothén är konsthalle­ns förestånda­re. Inför säsongen ska han bland annat måla om pelaren som utgör blickfång närmast Uddevallav­ägen. Färgen är sliten och informatio­nen föråldrad.
Bild: Marita Adamsson Yngve Brothén är konsthalle­ns förestånda­re. Inför säsongen ska han bland annat måla om pelaren som utgör blickfång närmast Uddevallav­ägen. Färgen är sliten och informatio­nen föråldrad.
 ?? Bild: Privat ?? Loop av skulptören Eva Hild, som är en av tre utställare under perioden 8 augusti till 6 september.
Bild: Privat Loop av skulptören Eva Hild, som är en av tre utställare under perioden 8 augusti till 6 september.
 ?? Bild: Privat ?? Göran Hägg blir först ut på Lokstallet säsongen 2020. Hans utställnin­g öppnar 25 april.
Bild: Privat Göran Hägg blir först ut på Lokstallet säsongen 2020. Hans utställnin­g öppnar 25 april.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden