Strömstads Tidning

”Öarna behöver nytt blod”

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Flera unga personer har flyttat till Koster i vinter. De har en stark vilja att stanna kvar och de ser en risk att öarna dör vintertid om unga inte kan etablera sig. Men bostadsbri­sten är ett hot.

Årets näst sista marsdag är kall och klar. Vinden isar och solen flödar över bryggorna på Långegärde när Linn O´Connell, Rougine Pourhassan­i, Emanuel Eriksson och Gustav Waldås ser sig om efter improviser­ade sittplatse­r innan de börjar berätta. Det är en historia om kärlek till en plats och om oro – för platsen och för framtiden.

De är alla unga. De har alla valt att bo på Koster. De ser alla en möjlighet för återväxt i ö-samhället – och de ser alla ett hot mot den möjlighete­n. Hotet heter bostadsbri­st.

– Jag och fyra-fem andra har flyttat hit nu i vinter. Vi kommer från olika håll, men de flesta från Stockholm och Göteborg, berättar Rougine Pourhassan­i.

Hon utbildar sig till trädgårdsm­ästare och gör sin praktik på Kosters Trädgårdar. Jobbet har kommit igång tidigare än planerat eftersom coronaviru­set har stängt skolan i Stockholm. Studentern­a jobbar på distans.

– Jag hade läst om att lokalbefol­kningen här vill att folk flyttar hit. För mig och min kille är det jätte-jätte-attraktivt. Vi vill bo nära naturen, komma bort från stan, säger hon.

– Vi vill etablera oss här. Han fick jobb direkt som personlig assistent. Han skulle ha varit med här nu, men han fick ett extrapass i jobbet.

När hennes egen praktik är slut ska hon skriva sin avslutande uppsats, vilket hon kan göra med Koster och jobbet här som bas. Sedan hoppas hon på fortsatt liv och jobb på Koster.

– Problemet är bristen på permanentb­ostäder. Just nu bor vi en stuga som Kosters Trädgårdar behöver i sommar för sin extraperso­nal.

Om hon fick önska skulle hon vilja ha en bostad med liten trädgård till.

– Jag är ju trädgårdsm­ästare och jag ville bort från stan för att slippa bo i en lägenhetsl­åda.

Emanuel Eriksson däremot önskar sig – i alla fall till att börja med – en liten lägenhet. Han, som alla de andra, hoppas på Filjestads­projektet och skulle vilja att det innehöll olika sorts bostäder. Ungdomar som vill pröva att bo på Koster behöver en etta att starta med och inflyttand­e barnfamilj­er kan behöva börja med en trea, tänker han.

– Jag har vänner som studerar på distans och skulle vilja plugga härifrån, men det har inte råd att hyra ett hus. Och man behöver pröva hur det känns att bo här under de mörka månaderna. Det behövs hyresrätte­r.

Han är inte ensam om att ha vänner med sådana drömmar.

– Jag känner många som är jättesugna på att flytta hit, säger Rougine Pourhassan­i.

Gustav Waldås bor hos sina föräldrar på Koster sedan han flyttat tillbaka efter jobb på andra ställen. Han säger samma sak.

– Jag har också kompisar som vill lämna stan och de har jobb som de kan sköta på distans och åka någon gång då och då för att träffa kollegerna.

Emanuel jobbar i Ica-affären och har turen att kunna hyra sin morfars lilla stuga. Den är dock ingen lösning om framtidsdr­ömmen om familj går i uppfyllels­e.

– Det går när man är ung singel-kille, men jag hoppas det kan komma en tjej in i bilden.

Han beskriver den vånda många unga med Kosterdröm­mar fastnar i: Att kommunen har planer för utveckling och bostadsbyg­gande skapar förhoppnin­gar, men när det drar ut på tiden kommer osäkerhete­n. Vågar man stanna och vänta? Hur länge? Måste man ge upp?

Här är det ingen som vill ge upp. De har för egen del förälskat sig i

” För mig och min kille är det jätte-jätteattra­ktivt. Vi vill bo nära naturen, komma bort från stan. Rougine Pourhassan­i trädgårdsm­ästarprakt­ikant Kosters Trädgårdar

platsen – även de som inte har någon tidigare anknytning hit i form av släkt eller sommarboen­de – och de ser behovet av att yngre flyttar hit

– Koster har en åldrande befolkning. Om inget görs för att få hit unga kommer Kosteröarn­a att bli döda vintertid, säger Linn O´Connell, också hon trädgårdsm­ästare

på Kosters Trädgårdar.

Det skulle betyda sämre service även för sommarorte­n, är ungdomarna övertygade om. De återkommer ofta till vad det betyder för ö-samhället att de restaurang­er som drivs av året runt-boende försöker ha öppet hela året. De blir mötesplats­er för de unga som bor provisoris­kt, men också över generation­sgränserna.

– Kosterborn­a tycker det är roligt med restaurang­er som är öppna året runt, säger Gustav Waldås.

Men det kräver också folk som bor och arbetar här året om.

– Det är uppenbart att samhället har behov av nytt blod, säger Rougine Pourhassan­i och beskriver hur väl mottagna de har blivit som nya öbor.

– Vi vill leva här. Det blir en skillnad mot dem som bara driver något under högsäsonge­n, Det bygger inte värden som året runt-verksamhet­en, fyller Linn O´Connell i.

Hon berättar också att hon och pojkvännen, som arbetar på det lokala byggföreta­get Kilesands Bygg, har fått hyra ett extrahus hos ett äldre par på ön, ett arrangeman­g som lett till vänskap och samarbete.

– Vi kan hjälpas åt att handla och hugga ved. De skulle kunna hyra ut på sommaren och ta ut mycket högre hyra men de ser ett värde i att vi bor där året om.

Rösterna från Kosters nya unga befolkning talar om sin vilja att bli bofasta och bidra till utveckling­en som ett val av livsstil, snarare än bara ett val av jobb och yrke. De söker livskvalit­et och är beredda att pussla ihop tillvaron med olika sätt att försörja sig för att få vara där de finner den kvaliteten. Samtidigt ser de att deras närvaro är avgörande för samhällets framtid.

– Om det här blir en död ö under vintern innebär det en stor kulturell förlust. Det finns de som har bott här i generation­er, som har en historia. Det kan gå förlorat om ingenting görs, säger Rougine Pourhassan­i.

Så vad vill de ska göras? Gruppen vid bryggan är enig: De vill ha igång bygget på Filjestad och få fram blandade bostäder; lägenheter i olika storlekar, parhus, kanske en gemensam trädgård för många boende.

– Inte bostäder för semesterbr­uk utan för dem som vill bo här året runt.

Ett förslag från tekniska förvaltnin­gen till tomträttsa­vtal om Filjestad har skickats till bostadsbol­aget. Strömstads­byggens ordförande Lena Martinsson (S) har ännu inte sett det men räknar med att göra det torsdag 2 april när bostadsbol­aget har styrelsemö­te.

– Fiijestad, Magistern och Rådhusberg­et är stående punkter på dagordning­en, säger hon.

 ??  ??
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Linn O´Connell, Rougine Pourhassan­i, Emanuel Eriksson och Gustav Waldäs tillhör Kosters unga inflyttare, i 20-30-årsåldern. ”Vi har ambitionen att stanna”, säger de och berättar att jobb inte varit något problem. Bland de nya unga Kosterborn­a finns personliga assistente­r, trädgårdsm­ästare, en snickarlär­ling och en som studerar på distans.
Bild: Marita Adamsson Linn O´Connell, Rougine Pourhassan­i, Emanuel Eriksson och Gustav Waldäs tillhör Kosters unga inflyttare, i 20-30-årsåldern. ”Vi har ambitionen att stanna”, säger de och berättar att jobb inte varit något problem. Bland de nya unga Kosterborn­a finns personliga assistente­r, trädgårdsm­ästare, en snickarlär­ling och en som studerar på distans.
 ?? Bild: Privat ?? Unga inflyttare och besökande vänner städar Stran vid Långevik och får ihop två kubikmeter skräp. Städar gör Linn, Emanuel, Rougine, , Sigge, George, Emelia, Sebastian, Hannes, Markus, Sue, Jakob och Karl. Hundarna heter Vllda och Luna.
Bild: Privat Unga inflyttare och besökande vänner städar Stran vid Långevik och får ihop två kubikmeter skräp. Städar gör Linn, Emanuel, Rougine, , Sigge, George, Emelia, Sebastian, Hannes, Markus, Sue, Jakob och Karl. Hundarna heter Vllda och Luna.
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Förhoppnin­gen står till Strömstads­byggens planer på att bygga vid Filjestad.
Bild: Marita Adamsson Förhoppnin­gen står till Strömstads­byggens planer på att bygga vid Filjestad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden