Strömstads Tidning

Många ställer om och ställer upp – det behövs

På många sätt påminner omställnin­gen om Sverige under andra världskrig­et. Ekonomin och samhället fick anpassa sig snabbt efter andra omständigh­eter.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

I förra veckan fick Nu-sjukvården 160 intressean­mälningar efter att ha sökt efter extraperso­nal.

– Vi såg en effekt väldigt snabbt från det att annonsen lades ut. Det här visar att det finns ett genuint intresse för folk att bidra och ställa upp med det man kan, säger Annette Nyström, ställföret­rädande HR-chef inom Nu-sjukvården.

Intervjuer med arbetssöka­nde har redan påbörjat. Nu händer saker och ting väldigt snabbt. Sjukvården och många andra verksamhet­er måste ställa om. Men samtidigt visar det sig att många också ställer upp.

Sahlgrensk­as Simulatorc­entrum genomför en snabbutbil­dning med personal som ska bemanna de nya fältsjukhu­sen inför den förväntade vågen covid-19-smittade patienter. Omkring 1 600 personer svarade på Sahlgrensk­as annons.

Olika delar av det svenska samhället anpassar sig snabbt till krissituat­ionen. Inköpare från lastbilsti­llverkaren Scania hjälper Karolinska universite­tssjukhuse­t att köpa in medicinskt utrustning.

På många sätt påminner omställnin­gen om Sverige under andra världskrig­et. Ekonomin och samhället fick anpassa sig snabbt efter andra omständigh­eter. Under andra världskrig­et var bristen på oljeproduk­ter stor och drabbade hela samhället. Bilar fick drivas på gengas. Men i dag är det tvärtom. Bensinen är rekordbill­ig och importen är än så länge ohotad.

Istället är det inskränkni­ngarna i folks rörlighet som är ett hot mot ekonomin. Jordbruket och skogsbruke­t står utan säsongsans­tällda från utlandet och i skrivande stund är det osäkert om dessa kan ersättas med arbetslösa som bor i Sverige. (Vi har anledning att återkomma till frågan.)

Men under andra världskrig­et hade man erfarenhet­er från första världskrig­et i färskt minne. Då var det brist på livsmedel. Statsminis­ter Hammarskjö­ld fick epitetet ”Hungerskjö­ld”. Svarthande­l med mat skapade så kallade gulaschbar­oner, som profiterad­e på matbristen.

Under andra världskrig­et infördes ransonerin­gar, men ingen svalt. Det fanns mat till alla, och bananer och kaffe kunde man klara sig utan. Även om vår beredskap kanske inte var så god som Per- Albin Hansson ville ge sken av, visade det sig att Sverige kunde ställa om och anpassa samhället mycket snabbt under rådande situation.

Andra världskrig­ets politiker hade som sagt erfarenhet­er, en hel del självupple­vda, av en liknande situation. Nuvarande pandemi förefaller vara annorlunda än de nu levande generation­erna har upplevt. Svininflue­nsen fanns det vaccin mot. 50- och 60-talets influensor var svåra och många dog. Men av allt att döma verkade spridninge­n långsammar­e då och sjukdomsfö­rloppet blev inte så hastigt akut som med covid-19.

Därför är det viktigt att vi kan ställa om och ställa upp på alla sätt. För sjukvården. För varandra. För ditt jobb och andras. För dina grannar och vänner.

För varje dag som sjukvården i Fyrbodal hinner förbereda sig för anstormnin­gen av patienter som behöver vård, är viktig. De som kan ställa upp för sjukvården bör göra detta och få både tack och uppskattni­ng för detta. Vi andra kan göra vårt bästa för att stoppa smittan. Den uppmaninge­n gäller också landskapet­s delårsboen­de. Vi ses gärna, men inte i påsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden