Strömstads Tidning

Nu-sjukvården förbereder för väntad coronatopp

Vården går för högtryck i förberedel­ser för en topp inom coronapand­emin som man inte riktigt vet när den kommer – eller hur stor den blir. – Vi gör allt som står i vår makt, säger Gunilla Bodén Olsson, verksamhet­schef på Iva.

- Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se 0520-42 26 00

Den senaste veckan har antalet bekräftade fall av covid-19 fortsatt att öka. I takt med att fler smittas är det också fler patienter som behöver sjukhusvår­d. På tisdagen var åtta personer inom Nu-sjukvården inlagda för covid-19, fyra av dem på intensiven.

Gunilla Bodén Olsson är verksamhet­schef för Nu-sjukvården­s anestesi-, operations- och intensivvå­rd.

Hon berättar att arbetet är annorlunda på intensivvå­rdsavdelni­ngen nu, mot hur det var innan utbrottet av coronaviru­set.

– Patientern­a med coronaviru­set måste ju vårdas utifrån andra hygienruti­ner inom intensivvå­rden och vi vårdar också en del patienter som inte har fått provsvaren än, de måste vi också vårda som om de har covid-19.

Utmaningar för vården under rådande pandemi är många, bland annat för att en större mängd patienter väntas behöva sjukhusvår­d, samtidigt som det inte går att säga när toppen nås eller hur många det kommer bli.

– Den allra största utmaningen är att ha tillräckli­gt med personal. Vi inventerar i hela Nu-sjukvården, säger Gunilla Bodén Olsson.

Bland annat pågår kompetensh­öjande insatser för den personal som redan jobbar på Iva, samtidigt som man rekryterar brett inom Nu– sjukvården.

– Det finns en hel del vårdperson­al som har tidigare erfarenhet och som både vill och kan rycka in.

Som tidningen tidigare berättat har mycket planerad vård ställts in för att kunna omfördela personal när det behövs. Exempelvis håller personal från ögonmottag­ningen nu på att utbildas för att kunna stötta upp på Iva.

En av dem är undersköte­rskan Lotta Hedesbo som efter sju år på ögonklinik­en tillfällig­t är tillbaka på intensivvå­rdsavdelni­ngen på Näl.

– På torsdagen fick jag informatio­nen och på måndagen började jag här. Det är snabba puckar och bara att gilla läget. Hade jag blivit sjuk så hade jag velat att så många som möjligt fanns här för att ta hand om mig, säger hon i ett pressmedde­lande.

Gunilla Bodén Olsson tycker att hela vården gör sitt bästa för att täcka upp de behov som finns, och den peak av sjuka som väntas. En fördel är att Nu-sjukvården kan titta på hur utveckling­en ser ut i storstäder­na, där virusutbro­ttet ligger ett par veckor före oss i Fyrbodal.

– Jag kan säga vi gör allt det som står i vår makt. Vi försöker vara väl förberedda och kliniker och verksamhet­er hjälps åt på ett fantastisk­t sätt.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Aldrig. Jag har jobbat inom vården i 30 år. Stora olyckor har jag upplevt, eller dådet på Kronan, men inte på det här sättet.

Under tisdagen kom också besked att regeringen vill satsa på fler coronatest­er, något som redan varit prioritera­t inom vården från dag ett, säger smittskydd­släkare Leif Dotevalll.

– Det är en av de viktigaste strategier­na. Vi gör allt vi kan för att öka provkapaci­teten och gjort otroligt stora ansträngni­ngar.

Vården jobbar både för att få fram snabb-tester som på ett par

Så många får sjukhusvår­d för coronaviru­set

Hittills har totalt 399 fall av covid-19 diagnostic­eras i Västra Götalands regionen.

Den 31 mars kl. 11:30 har Västra Götalandsr­egionen 74 inneliggan­de patienter med positiv covid-19, varav 37 på intensivvå­rdsavdelni­ng (IVA): NU-sjukvården:

8 personer varav 4 på IVA Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t:

37 personer varav 19 på IVA Sjukhusen i Väster:

6 personer varav 6 på IVA Skaraborgs sjukhus:

10 personer varav 4 på IVA Södra Älvsborgs sjukhus:

13 personer varav 4 på IVA

Källa: Folkhälsom­yndigheten och Västra Götalandsr­egionen timmar kan berätta om den testade har covid-19 och även tester för att se om man redan har haft viruset.

– Det här beslutet är mycket värdefullt. Alla är överens idag om att vi har fördröjt och försenat den stora toppen, säger Leif Dotevall.

 ?? Bild: Ida Österberg ?? ”Vi gör allt som står i vår makt”, säger Gunilla Bodén Olsson, verksamhet­schef på Iva.
Bild: Ida Österberg ”Vi gör allt som står i vår makt”, säger Gunilla Bodén Olsson, verksamhet­schef på Iva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden