Strömstads Tidning

Burger King byggs om till lokal restaurang

Skyltarna är nedplockad­e. ”Vi byter kedja” står det på dörren. Men vem är det som ska öppna istället?

- Jakob Simonson Stefan Karlsson

Burger King i Svinesund drivs av två franchiset­agare: Mattias Johansson och Mattias Johansson (de har samma namn). De driver även Burger King i Uddevalla, som under ett antal år inte gått så bra affärsmäss­igt, och två restaurang­er till i snabbmatsk­edjan. Nu står de i startgropa­rna för att öppna dessa restaurang­er under nytt namn och med nytt koncept.

– Vi lämnar Burger King och startar en egen kedja. Det blir också hamburgare, men på det sättet som vi har velat göra i många år, säger Mattias Johansson.

Restaurang­en vid Svinesund är för tillfället stängd.

– Det är av två skäl: ombyggnad av restaurang­en och coronasmit­tan som gjort att Norge stängt gränsen. 97 procent av våra gäster kunde inte längre korsa gränsen. Därför har vi lagt resurser på att bygga om där tidigast, sä- ger Mattias Johansson.

När kommer den att öppna i ny tappning?

– Den kommer att vara klar och öppna i samband med att norska gränsen öppnar igen, vi räknar med att det blir om några veckor.

Duon startar nu en ny hamburgerk­edja med fokus på hållbarhet, utifrån FN:s 17 hållbarhet­smål, något som de sedan tidigare försökt påverka Burger King att arbeta med.

– Vi vill ha produkter som gästerna vill ha. Det är svenskt kött och palmfri frityrolja. Vi tycker att det är viktigt, vår personal tycker att det är viktigt och våra gäster tycker att det är viktigt, säger Mattias Johansson.

Det är ett politiskt ställnings­tagande den nya restaurang­en gör.

– Förr kunde man säga: tänk om de stänger gränserna. Nu ser vi att de stänger gränserna och Sverige har en väldigt låg självförsö­rjningsgra­d vad gäller mat. Det är en sak som kedjorna behöver vara mer angelägna om, att höja den kapacitete­n.

Hur kommer då maten att skilja sig från Burger King?

– Vi kommer att vara mycket snabbare med olika kampanjer. Vi kommer att ha vildsvinsb­urgare och älgburgare som korta kampanjer, på så sätt kommer vi att jobba lokalt. Samma sak gäller med halloumibu­rgare, det kommer vi inte att ha. I stället ska vi ha grillost från Dalsland, säger Mattias Johansson.

Och namnet då? Det vill han inte avslöja ännu.

– Vi ska sätta upp namnet och skyltarna om några veckor. Vi hade tänkt att göra det denna veckan, men allt med corona gör att vi ligger lite efter med leveranser. Under tiden kör vi en lite förenklad meny, som inte kommer att skilja sig så mycket från den meny vi kommer att ha.

Burger King vid Svinesund är för tillfället stängd och byggs om för ett nytt koncept.

 ??  ??
 ?? Bild: Jakob Simonson ??
Bild: Jakob Simonson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden