Strömstads Tidning

Premiärfis­ke för havsöring med tydliga restriktio­ner

I går var det havsörings­premiär. I syfte att skydda beståndet får man högst dra upp två öringar per fiskare och dygn. Att lägga nät på grundare områden än tre meter är förbjudet. EU vill också veta vem som fritidsfis­kar. Förslag om registreri­ng av fritid

- Ulf Blomgren

En öring som är mindre än 45 centimeter ska återutsätt­as med varsamhet, skriver länsstyrel­sen. ”Drilla fisken så kort tid som möjligt och lyft den inte upp ur vattnet och om du ska ta i den så använd blöta händer för att inte skada fiskens slemskikt”, skriver länsstyrel­sen i sina råd inför onsdagens premiärfis­ke och tillägger att myndighete­rna kommer att ha förstärkt fisketills­yn de kommande dagarna.

Särskilda regler gäller för fiske i Idefjorden. Det innebär att man här får dra upp lite mindre öringar. Där gäller att havsöringe­n som tas upp inte får vara mindre än 40 centimeter stor. Detta beror på särskilt avtal som finns mellan Norge och Sverige gällande just gränsfjord­en mellan länderna.

Men helt nytt för premiären den 1 april är att norrmännen inte får passera över bron, för att fiska på den svenska sidan. Det är inget aprilskämt utan beror på de norska skarpa coronaregl­erna, som innebär 14 dagars karens om en norrman varit över på svenska sidan.

Ett annat kontrollbe­hov står EU för, där ett lagförslag går ut på att alla fritidsfis­kare ska registrera­s. Det blir aktuellt nu när EU:s medlemssta­ter förhandlar om fler regler, utöver dem som redan gäller yrkesfiske­t, som ska skydda hotade fiskbestån­d och arter. Enligt förslaget vill EU få grepp om hur mycket fisk som fritidsfis­ket/sportfiske­t egentligen drar upp ur havet runt våra kuster.

Sveriges regering verkar dock inte så intressera­d av totalkontr­oll av fritidsfis­kare. ”När det gäller förlag om fritidsfis­ke motsätter sig regeringen generella bestämmels­er för fritidsfis­ket på EU-nivå”, låter landsbygds­minister Jennie Nilsson hälsa till TT via sin pressekret­erare Simon Andersson.

– Det kan vara viktigt för fiskeförva­ltningen att få in även fångsterna från fiske som sker på fritiden. Detta visar ju till exempel att man redan reglerat hur många torskar fritidfisk­et får dra upp i Öresund, säger fiskerikon­sulent Key Höglind på länsstyrel­sen.

 ?? Bild: Sören Håkanlind ?? Du får ta upp högst två sådana här per dygn.
Bild: Sören Håkanlind Du får ta upp högst två sådana här per dygn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden