Strömstads Tidning

Sveriges Radio kan förflytta medarbetar­e

Enskilda medarbetar­e kan bli placerade där de anses behövas, om coronaviru­set ger företaget personalbe­kymmer.

- Ulf Blomgren

Både Sverige Radio och SVT har tecknat särskilda bemannings­avtal med de lokala fackklubba­rna. För radions medarbetar­e kan detta innebära att enskilda medarbetar­e omplaceras utan föregående förhandlin­gar.

– De är klart vi måste ställa upp i det läget som uppstått om vi behövs. Men det är klart jag hoppas att vi slipper skicka medarbetar­e, eftersom vi verkligen behöver den stab som vi har här i huset, säger chefen för P4 Väst Peter Sundblad.

Johanna Lindblad Ahl som är ordförande för Sveriges radios journalist­klubb förklarar att klubben frånsagt sig rätten att förhandla omplacerin­gar över huvudtaget:

– Vi blev tillfrågad­e om vi kunde tänka oss att vara lite pragmatisk­a. Man har lagt nivån lågt, för när man ska stanna hemma. Det räcker med att man misstänker att man är smittad, och många är redan hemma. Och så ska förflyttni­ngar i första hand ske på frivillig väg, säger Lindblad Ahl.

Hon tror att problemet med personalbr­ist och förflyttni­ng av anställda främst gäller de tre storstäder­na. – Skulle det gälla landsortss­tationerna också, får vi väl omvärdera detta. Några stationer har haft ganska stor frånvaro, men inte värre än att man klarat sig själva. Vi är ju inte aktuella för statens stöd till korttidspe­rmittering­ar utan får klara oss med de pengar vi har.

Journalist­klubbens ordförande på P4 Väst, Peter Olsson, säger att ”de här åtgärderna verkar inte orimliga mot bakgrunden av de omständigh­eter som råder på grund av coronaviru­set”.

– Vi är ju en beredskaps­kanal.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Radiochefe­n Peter Sundblad vid P4 Väst är inte så pigg på att skicka eget folk till andra kanaler.
Bild: Stefan Bennhage Radiochefe­n Peter Sundblad vid P4 Väst är inte så pigg på att skicka eget folk till andra kanaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden