Strömstads Tidning

Kvirr flyttar från påsk och hoppas på juli månad

Konstvandr­ingen i Ranrike, Kvirr, som traditione­llt hålls under påsken, skjuts upp till sommaren. Nya datum för ateljéer och verkstäder att hålla öppet är 17, 18 och 19 juli.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

– Det är i alla fall vår plan. Sedan får vi se. För oss har det varit viktigt att ha ett positivt budskap, inte att bara ställa in och stänga av. Nu hoppas vi på det bästa, säger Kvirr:s ordförande Ewa Thibaud, glaskonstn­är i Linnebacka mellan Grebbestad och Havstenssu­nd.

Samlingsut­ställninge­n på Galleri Solhem i Rabbalshed­e öppnar enligt den nya planen 11 juli och håller på till 1 augusti. Den samordnas därmed med en redan planerad gemensam utställnin­g.

– Kvirr firar 25 år i år och vi skulle fira det med en sommarutst­ällning, förklarar Ewa Thibaud.

Påskens konstrundo­r har på håll lång tradition bakom sig och innebär för många konstnärer och konsthantv­erkare god försäljnin­g och viktiga inkomster. Ändå var det inget svårt beslut att fatta på styrelsemö­tet i mitten av mars, säger Ewa Thibaud och tillägger att det i dag hade varit ännu lättare att ta beslutet.

– Många av våra medlemmar tillhör riskgruppe­n, bland annat genom sin ålder och om de inte gör det skulle förmodlige­n många besökare vara rädda och utebli.

Men när beslutet togs var katalogen redan tryckt. Hälften av de färdiga katalogern­a kommer därför att delas ut som vanligt. Den andra hälften delas ut efter midsommar. Då ska besked ha kommit från medlemmarn­a huruvida de vill vara med i juli. Det kan gå åt båda håll: En del som vill vara under påsken kanske inte kan i sommar, andra kan ha lättare att delta i sommar men hade inte tänkt vara med i påsk.

– Vi får stryka dem som avstår och lägga i extrablad om nya, säger Ewa Thibaud.

Bohusläns Södra Konstvandr­ing, från Uddevalla och söderut, har sedan några år gemensam katalog med Kvirr men är en egen förening. Där ser beslutet litet annorlunda ut: Konstvandr­ingen till ateljéer och verkstäder ställs in, men den gemensamma utställnin­gen kommer att finas i Stenungsun­ds Konsthall i Kulturhuse­t Fregatten mellan 4 och 23 april. Det blir dock ingen vernissage 4 april, som planerat.

Många konstvandr­ingar runtom i landet ställs in i påsk till följd av coronasmit­tan och rekommenda­tioner från myndighete­rna att undvika onödigt resande under påsken.

Olika arrangörer har dock valt att göra på olika sätt.

Dalslands Konstvandr­ing hålls först under Kristi Himmelsfär­dhelgen 21-24 maj och där har man bestämt att avvakta och se hur läget är i slutet av april innan ett beslut fattas.

– Allt förberedel­searbete är redan gjort, säger kontaktper­sonen Rolf Gustafsson.

Ett speciellt problem är samlingsut­ställninge­n på Dalslands Konstmuseu­m. Den går inte bara att flytta, eftersom det skulle kollidera med andra utställnin­gar.

Nu hoppas vi på det bästa

Ewa Thibaud ordförande Kvirr

 ?? Bild: Pontus Johansson ?? Kvirr:s ordförande Ewa Thibaud säger att beslutet att inte anordna konstvandr­ing i påsk var lätt att fatta, men att föreningen vill vara positiv och se framåt mot att ordna vandring i sommar istället.
Bild: Pontus Johansson Kvirr:s ordförande Ewa Thibaud säger att beslutet att inte anordna konstvandr­ing i påsk var lätt att fatta, men att föreningen vill vara positiv och se framåt mot att ordna vandring i sommar istället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden