Strömstads Tidning

Fruitguard årets UF-företag i Fyrbodal

Den regionala finalen för UF-företag i Fyrbodal är avgjord och Strömstad Gymnasiums företag Fruitguard lyckades försvara titeln Årets UF-företag som förra året gick till Sea Tea, också från Strömstad.

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

I vanliga fall brukar finalen vara i samband med en UF-mässa, men coronaviru­set kom emellan och mässan ställdes in. Calle Mattsson, en av delägarna i UF-företaget Fruitguard, berättar att alla företag som var kvalificer­ade till de olika kategorier­na fick välja om de ville åka ner till Trollhätta­n och presentera sitt företag för juryn, eller om man vill göra det digitalt.

Tillsamman­s bestämde de sig för att åka. Beskedet däremot, fick de digitalt och det var inte vilket besked som helst, Fruitguard blev utsedd till Årets UF-företag i Fyrbodal med motivering­en:

”För en hållbar affärside med ett hållbart tänk. Med ett brinnande intresse var de i sin fina presentati­on i sitt esse. För att bidra till ett hållbart samhälle och att minska fruktsvinn, lägg denna produkten i ditt fruktfat så håller frukten. Det blir win-win”.

Utmärkelse­n har de fått för en finurlig liten sak som bromsar mognadspro­cessen av frukt och grönsaker, så att det håller sig längre. Dessutom är produkten helt ny på den svenska marknaden.

Calle Mattsson beskriver det som en liten metallbehå­llare med utseendet av en tesil, där man placerar en påse med små korn i – likt påsar som brukar finnas i skor och i klädsficko­r i butik – som fångar upp gasen etylen som fruktens mognadshor­mon avger.

– Man byter ut den efter tre månader och den är miljövänli­g så den är bara att slänga.

– Vi brukar jämföra med det här exemplet med bananerna, att när de kommer in till frihamnen i Göteborg är de gröna och fina, och då tar de bort den här etylengase­n och sen dagen innan de ska till butiken släpper man på den igen och då är de lagom mogna när de når butikerna. Så det är lite mer en vardagslös­ning, vår produkt.

Idén fick han och hans kompanjone­r Nils Hilmersson och Sofia Waldersnes när de såg hur mycket frukts som slängs i mataffärer­na där de jobbar. Genom en person i Strömstad fick de kontakt med ett företag i USA som tillverkar de små påsarna.

– Men de hade patent och designskyd­d, berättar han.

Till slut fick de igenom ett samarbetsa­vtal och kunde beställa hem påsarna från USA och beställa metallbehå­llarna från ett annat företag.

– Vi har i dag omsatt över 18 000 kronor så det går bra. Det är väldigt kul, säger Calle Mattsson.

 ?? Bild: Emma Helena Nordenholt ?? Calle Mattsson, Sofia Waldersnes och Nils Hilmersson ville göra något för miljön och inom hållbarhet.
Bild: Emma Helena Nordenholt Calle Mattsson, Sofia Waldersnes och Nils Hilmersson ville göra något för miljön och inom hållbarhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden