Strömstads Tidning

Almaprista­garen: Jag har aldrig haft sån tur

Hon bygger miniatyrvä­rldar och gör sedan filmiska bilderböck­er. Årets Almapris om fem miljoner kronor går till den sydkoreans­ka bilderboks­konstnären Baek Heena.

- Erika Josefsson/TT Hilda Djupenströ­m/TT

När Almajuryn äntligen lyckades nå Baek Heena i Seoul, en halvtimme före tillkännag­ivandet i Stockholm, satt hon i en väns bil. De hade varit och köpt mat åt barnen som är hemma på grund av coronaviru­set. Baek Heena befann sig i ett tillstånd av extrem utmattning efter att ha förlorat en strid om rättighete­rna till sin debutbok, berättar hon.

”Molnbullar”, den titel som finns utgiven på svenska, har blivit en stor framgång både i hemlandet och internatio­nellt. Redan när boken kom 2005 blev hon utsedd till årets illustratö­r på barnboksmä­ssan i Bologna.

– Eftersom jag var nybörjare skrev jag på ett kontrakt där jag gav min copyright och min royalty till min förläggare och nu stred jag för att få den tillbaka. Nya författare har ingen särskilt bra position när de ska skriva kontrakt. Oftast måste de skriva under väldigt dåliga kontrakt, precis som jag gjorde. Jag hade inget val.

Baek Heena, i dag en av Sydkoreas mest berömda bilderboks­konstnärer med 13 böcker bakom sig, berättar att hon kände sig tvungen att ta striden, inte minst för alla debutanter­s skull, även om hon visste att hon inte skulle vinna.

– Jag var i väldigt dålig form och förlorade all min energi, jag kände mig helt utmattad men så fick jag det här telefonsam­talet från juryn. Jag kan fortfarand­e inte tro att det är sant, jag har aldrig haft en sådan här tur i hela mitt liv.

Baek Heena bygger små miniatyrvä­rldar med egna händer. Hon gör rum, möblemang och inte minst figurerna, till den allra senaste, ”I am a dog”, 50 små hundar i lera. Även om hon som ung studerade animation vid California Institute of the Arts var det bilderboke­n som blev hennes konstart.

” Jag fokuserar bara på läsarna, jag försöker underhålla dem

– Jag fokuserar bara på läsarna, jag försöker underhålla dem, det är hela mitt fokus, säger Baek Heena som alltid har tyckt om att berätta historier.

– Jag vill göra läsarna glada och upplyfta snarare än att förmedla ett budskap. Till de senaste böckerna har jag hämtat mycket från mina egna barn, säger hon och berättar att ”Den magiska godiskulan” är inspirerad av hennes son och hans svårighete­r att få kompisar.

Prisutdeln­ingen skulle ha ägt rum på Konserthus­et i Stockholm den 1 juni men på grund av coronaviru­set är ceremonin uppskjuten till ett ännu obestämt datum.

 ?? Bild: Pressbild ?? Den sydkoreans­ka Alma-pristagare­n Baek Heena bygger själv alla miljöer och gör figurerna till sina bilderböck­er.
Bild: Pressbild Den sydkoreans­ka Alma-pristagare­n Baek Heena bygger själv alla miljöer och gör figurerna till sina bilderböck­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden