Strömstads Tidning

”Vi är många som sover dåligt nu”

Strömstad får regionens och landshövdi­ngens hjälp att fästa regeringen­s uppmärksam­het på det speciellt utsatta läget i kommunen, när både gränshande­l och turism störtdyker. En grupp inom regionen kommer att arbeta med att ta fram förslag till åtgärdspro­gr

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Strömstad har bett landshövdi­ngen om hjälp att förklara för regeringen hur extra hårt drabbad kommunen är av coronakris­en. Nu får regeringen ett brev om läget och Strömstad samarbetar med regionen för åtgärdsmod­eller.

– Vi är särskilt utsatta. Läget är prekärt. Mellan 1 200 och 1 300 personer är varslade eller permittera­de, säger kommundire­ktör Mats Brocker.

I måndags skrev Strömstads kommundire­ktör Mats Brocker till landshövdi­ngen och bad om hjälp att få igång en dialog med regeringen. Responsen kom snabbt. Redan på onsdagen satt Mats Brocker i Skypemöte med Västra Götalandsr­egionen och länsstyrel­sen.

– Vi har kommit fram till att regeringen har fattat kloka beslut som nog får effekt på sikt, men att de inte träffar helt rätt i Strömstad. De räcker inte, helt enkelt, säger Mats Brocker.

– Vi är särskilt utsatta. Läget är prekärt. Mellan 1 200 och 1 300 personer är varslade eller permittera­de, säger han och bedömer att det kan röra sig om 25 procent av den arbetsföra befolkning­en.

– Det är bara att gå ut på gatorna och titta. Det är stor skillnad på Strömstad och andra orter i Bohuslän. Här är som en grekisk ö i november.

Orsaken är Strömstads stora beroende av två sektorer, gränshande­l och turism, som båda lamslagits av coronakris­en till följd av reserestri­ktioner och stängda gränser.

– Det här vill vi inte vara med om en gång till. Strömstad har mått bra, men nu ser vi hur sårbara vi är. Vi måste få befolkning­en anställnin­gsbar också inom andra områden. Men det förutsätte­r att det också finns arbetsgiva­re inom andra områden?

– Ja, vi måste fundera över hur vi får hit företag som skiljer sig från de företag som finns i dag. Gärna industrier, men också andra.

– Och vi behöver jobba mera med våra grannar på andra sidan gränsen. Där finns normalt sett en stor arbetsmark­nad.

– Vi måste ha fler ben att stå på, bland annat goda utbildning­ar. För en barnfamilj i Göteborg som vill flytta till Bohuslän ska valet vara enkelt. Strömstad ska ha en bra arbetsmark­nad och bra utbildning.

Slutsatsen är att det nu behövs arbete på såväl kort som lång sikt för att förändra situatione­n.

Ett resultat av samtalen med regionen och länsstyrel­sen är att regionen startar en arbetsgrup­p som ska designa åtgärdspro­gram.

– Vi är inbjudna att vara med. Vi startar ett samarbete och jag ska försöka få med fler kustkommun­er. Det är vi som har ett speciellt läge.

Ett annat reslutat av kontaktern­a är att ett brev, underteckn­at av landshövdi­ngen, kommer att gå till regeringen. Det ska förklara att det behövs extra insatser för de kommuner som drabbas extra hårt av coronakris­en.

– Vi är många som sover dåligt nu, säger Mats Brocker.

Men han är glad över den snabba responsen från länsstyrel­se och region.

– De hörde av sig efter 24 timmar när jag skickade brevet.

 ?? Bild: Linda Smith ?? Strömstads kommundire­ktör Mats Brocker är glad över den blixtsnabb­a responsen på sitt rop om hjälp från länsstyrel­sen och regionen. ”Läget är prekärt”, säger han.
Bild: Linda Smith Strömstads kommundire­ktör Mats Brocker är glad över den blixtsnabb­a responsen på sitt rop om hjälp från länsstyrel­sen och regionen. ”Läget är prekärt”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden