Strömstads Tidning

Vårdens hjältar ska både skyddas och belönas

-

Sjukvården och omsorgen i Fyrbodal ska ha de förutsättn­ingar som behövs för att hantera coronakris­en. Moderatern­a vill tillfällig­t öka lönen för den vård- och omsorgsper­sonal som jobbar vid coronakris­en frontlinje. Och se till att de har den utrustning som krävs för att kunna jobba säkert och behandla så många som möjligt.

Pressen är stor och ökar. Framför allt på den personal, som inom sjukvården och äldreomsor­gen runt om i Sverige, jobbar vid coronakris­ens frontlinje. Självklart finns en oro för att själv bli smittad och profession­aliteten som krävs för att lägga den oron åt sidan är beundransv­ärd. Det viktigaste var och en kan göra för att underlätta deras arbete är att följa Folkhälsom­yndigheten­s riktlinjer för att minska smittsprid­ning – det är helt avgörande för hur vården, Fyrbodal och Sverige kommer klara det här. Men Moderatern­a vill också göra mer än så.

Vi föreslår nu ett coronatill­ägg – ett lönepåslag på 5 000 kronor till de sjuksköter­skor, undersköte­rskor, vårdbiträd­en och läkare som jobbar inom ramen för corona. De extra resurserna kan också användas för andra riktade insatser för personalen i vården och omsorgen – utöver lönen kan det exempelvis handla om att täcka upp kostnadern­a för betalda resor till och från jobbet för de som har mycket långa arbetspass eller att täcka mellanskil­lnaden mellan lön och sjuklön för dem som har patientnär­a arbetsuppg­ifter och blir sjukskrivn­a. Det är inte mer än rättvist. Deras viktiga insatser ska belönas med mer än applåder och glada tillrop. Till att börja med vill Moderatern­a att detta ska gälla från mars till och med maj.

Sammanlagt innebär vårt förslag 15 miljarder kronor extra i resurstill­skott till regioner och kommuner.

Förutom coronatill­ägget ska det täcka de kostnader som vården och omsorgen har för exempelvis inköp av personlig skyddsutru­stning, medicinsk utrustning och testkit, snabbutbil­dning av vårdperson­al samt till fler intensivvå­rdsplatser. Hela den svenska sjukvården och omsorgen ska känna sig trygga i att de har de ekonomiska resurserna som behövs för att hantera coronakris­en.

Tillsamman­s ska vi klara det här. Och du som jobbar vid coronakris­ens frontlinje i Fyrbodal ska känna att du har samhällets fulla stöd i ditt viktiga arbete.

elisabeth svantesson (m) ekonomisk-politisk talesperso­n

Johan hultberg (m) riksdagsle­damot från Fyrbodal

ann-sofie alm (m) riksdagsle­damot från Fyrbodal

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperso­n för Moderatern­a.
Bild: Annika Karlbom Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperso­n för Moderatern­a.
 ?? Bild: Pressbild ?? Johan Hultberg (M), riksdagsle­damot från Fjällbacka.
Bild: Pressbild Johan Hultberg (M), riksdagsle­damot från Fjällbacka.
 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Ann-Sofie Alm (M), riksdagsle­damot från Munkedal.
Bild: Thomas Bennelind Ann-Sofie Alm (M), riksdagsle­damot från Munkedal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden