Strömstads Tidning

Fakta: Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner:

- Hannah Palmhagen hannah.palmhagen@stnb.se

Berith Cullsjö och Ingela Baatz arbetar numera med de äldre via stödtelefo­nen dit de som känner oro eller har frågor kan ringa. Numret dit är 0526-136 87.

det är svårt att hålla avstånd till nära och kära är något som de på Frivilligc­entralen märker att de äldre har en del frågor om.

Häromdagen var det någon som ringde in till stödtelefo­nen och frågade om man får klappa hundarna som man möter på gatan.

– Det ringer både äldre och anhöriga för de är oroliga, och även om vi inte har alla svaren så finns vi där som ett stöd, säger Berith Cullsjö.

– Om vädret tillåter till påsk kanske man som familj och anhöriga kan ses på behörigt avstånd och ta en picknick utomhus. Fysisk distanseri­ng är inte samma sak som social distanseri­ng, fortsätter Berith Cullsjö.

I kriser kommer medmänskli­gheten fram, även så i den här. Det finns ett stort engagemang hos allmänhet och företag som nu anpassar sig efter den nya vardagen. I Facebookgr­upperna ”Handlingsh­jälpen Strömstad” och ”Din granne i Tanums & Strömstads kommun” hjälps frivilliga åt att handla och köra hem mat till de äldre och andra riskgruppe­r. Ett fint initiativ, tycker Ingela Baatz.

– Vi har också haft två som ringt till oss och erbjudit sina tjänster och det är verkligen fint, säger Ingela Baatz.

Men trots dessa tjänster och allmänhete­ns hjälp så ser de båda ibland äldre som är ute och rör sig i butiker. Många äldre uppfattar

Är man över 70 bör man undvika • att handla i butiker som apotek och matvarubut­iker eller vistas på andra platser där människor samlas samt åka kollektivt. Sedan första april och tre månader framöver så gäller också besöksförb­ud på samtliga landets äldreboend­e, något som kan leda till ökad isolation samt försämrad psykisk hälsa hos de äldre. rekommenda­tionerna som ett tvång, de vittnar om att de inte kan gå ut, men det menar Berith Cullsjö inte stämmer. Det finns ingen som inte får lov att gå ut utan det handlar om vad vi gör när vi väl är ute.

– Gå gärna ut och promenera, antingen ensam eller i grupp, men håll då behörigt avstånd. Det som Folkhälsom­yndigheten avråder från är platser där det kan vistas många personer, såsom i mataffärer. Rekommenda­tionerna är ju satta utifrån att förhindra spridninge­n, inte för att medvetet begränsa de äldres liv. Vi har alla en viktig roll för att minska smittsprid­ningen, säger Berith Cullsjö.

 ?? Bild: Hannah Palmhagen ??
Bild: Hannah Palmhagen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden