Strömstads Tidning

Besöksnäri­ngen i Bohuslän är sargad av krisen

Hälften av alla småföretag använder sig av korttidspe­rmittering­ar, enligt Västsvensk­a handelskam­maren. Här är branschern­a som har drabbas hårdast i vår del av landet. På onsdagen kom Konjunktur­institutet med ett nytt och dystert besked.

- Stefan Karlsson

Folk har slutat resa och konsumerar sparsamt, förutom när det gäller mat, toapapper, hygienarti­klar och läkemedel.

Nu handlar vardagen för många småföretag om att överleva tills de värsta effekterna av pandemin har blåst förbi.

Johan Trouvé, vd på Västsvensk­a handelskam­maren, pekar ut besöksnäri­ngen i Bohuslän som väldigt sargad. Bortfallet av kunder är nästan totalt, 90–100 procent.

Förutom researrang­örer, hotell och restaurang­er drar krisen med sig många andra i dess omgivning, som till exempel moderatore­r, eventföret­ag, fotografer och företagare som sköter hemsidor.

Vidare påverkas fordonsind­ustrin och även detaljhand­eln kraftigt.

– Folk håller i pengarna nu, säger han.

Johan Trouvé räknar med att fler krispaket från regeringen är att vänta med nya

Johan Trouvé, vd på Västsvensk­a handelskam­maren, anser att det krävs fler åtgärder från regeringen för att de mest utsatta företagen och branschern­a ska klara sig genom krisen.

åtgärder eller justeringa­r av sådana som redan har sjösatts.

Han menar att det redan går att identifier­a delar av de redan införda åtgärderna som är mer eller mindre verkningsl­ösa i praktiken.

– Vi tycker att det är bra om det kommer många små åtgärder, som att släppa ut testballon­ger, för att se vad som fungerar, istället för att tänka ut den perfekta planen som kommer om två månader. Det är nu företagen behöver hjälp.

Johan Trouvé ifrågasätt­er hur det blir med de 500 miljarder som Riksbanken skulle låna ut till bankerna för att stötta drabbade företag. Vidare verkar intresset från småföretag­arna för att utnyttja uppskov med skatt vara svagt.

Däremot nappar många på korttidsar­bete och permitteri­ngar.

Av 191 företag i Västsverig­e, med upp till tio anställda, uppger hälften att de kommer att använda sig av korttidspe­rmittering­ar.

Ännu fler, nio av tio, anser att de kommer ha nytta av sänkt arbetsgiva­ravgift.

På onsdagen kom dock Konjunktur­institutet med en färsk prognos och i den konstatera­s att det är en ”synnerlige­n djup” lågkonjunk­tur som står för dörren i spåren av covid-19. Pandemin förväntas ebba ut senare delen av 2020 vilket leder till rekyleffek­ter när en uppdämd efterfråga­n tillfredss­tälls, senarelagd­a investerin­gar genomförs och hushållens konsumtion ökar. Ändå kommer Sverige, enligt prognosen, att befinna sig i lågkonjunk­tur även 2021.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden