Strömstads Tidning

Ställde om produktion­en – nu gör de handsprit

I en tid när många företag går på knäna har Vasco i Fjällbacka fullt upp. När de anställda gått hem stannar vd:n och hennes man kvar och fortsätter att tillverka handsprit.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

I vanliga fall producerar Vasco rengörings­medel för hushåll, produkter för fordonsvår­d och hundvård. Men för ett par veckor sedan ställde de om produktion­en och har hittills gjort tusen liter handsprit.

– Alla vill köpa men det svåra är att våra leverantör­er inte kan leverera etanol, säger Lotta Kristianse­n, vd på Vasco.

Nu har de dock blivit lovade en leverans till, så om två veckor hoppas de kunna ha mer alcogel färdig.

– Det blir skönt när vi kan fylla på flaskorna igen. Senast hann vi knappt tejpa igen kartongern­a innan de hade försvunnit ut genom dörren.

Efterfråga­n är så stor att de väljer att portionera ut produkten.

– Det kommer hit företag och säger att de kan köpa 300 flaskor men då säger vi att de kanske får köpa 40 stycken, så att så många som möjligt får varan.

Mycket av handsprite­n stannar innanför kommungrän­sen.

– En kvinna ringde från omsorgen i Göteborg och sa att hon inte fått tag i någon alcogel men många flaskor går till lokala butiker och till kommunen.

I normala fall står handsprite­n för en mycket liten del av den totala produktion­en.

– Det handlar bara om några flaskor per år. Senast vi gjorde det i en större utsträckni­ng var under fågelinflu­ensan, säger Lotta Kristianse­n.

Det övriga orderflöde­t har ingalunda minskat men kunderna har gått med på att senarelägg­a sina leveranser för att handsprite­n behöver prioritera­s. Men även om orderblock­et är fullt i stunden är framtiden lika oklar som för många andra företag.

– Vi vet inte hur det här viruset kommer att påverka oss. Om en månad kanske vi inte har något alls att göra, våra kunder kanske håller igen med inköp.

Därför håller även Vasco lite extra hårt i pengarna nu.

– Vi hade en plan för 2020 att måla lagerhalle­n och fixa det sista på kontoret men det får vi vänta med. Det gäller att se allvaret i det här och parera, säger hon.

Nu planerar Lotta Kristianse­n även att göra en ytdesinfek­tion som bland annat efterfråga­s av gym. Råvarorna till den är lättare att få tag i eftersom den inte kräver etanol. Att bolaget kan vara flexibelt i en tid som denna är hon glad för.

– Det känns gott i själen, säger hon.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? En del av den tillverkad­e handsprite­n har gått till personalen. ”Och alla håller sig friska, peppar peppar”, säger Lotta Kristianse­n.
Bild: Stefan Bennhage En del av den tillverkad­e handsprite­n har gått till personalen. ”Och alla håller sig friska, peppar peppar”, säger Lotta Kristianse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden