Strömstads Tidning

En liten bok om en katts stora betydelse för sin människa

Vi är vana vid att Mikael Nabrink skriver kriminalro­maner. Så dyker han upp med ny bok – Katten & Jag. Han vill berätta om en katts betydelse för en människa. Egentligen behöver han inte berätta för mig – för jag vet redan – men just därför vill jag väldi

- Marita Adamsson

Jag läser en liten bit i början och ler litet, sådär som när man vet bättre än berättaren själv hur det ska gå. För inte kan man åka och ”bara titta” på en kattunge. Inte om man tillhör kategorin kattmännis­kor.

Mikael Nabrink försöker faktiskt göra detta ”bara”. Han tror nog till och med att han lyckas, för han tackar nej till att ta med en kattunge och nöjer sig med att lova kompisen att passa hans.

Så går det som det går. Han passar Masse, två gånger. Sedan kan han inte förmå sig att lämna honom tillbaka. Efter det följer en både humoristis­k och ömsint skildring av ett tio år långt kärleksför­hållande. Humoristis­kt när jag-berättaren skildrar hur han måste skydda sin katt mot alla faror som lurar kring ett hus i skogen och uppbådar hela släkt- och bekantskap­skretsen för att vakta Masse när det är dags att upptäcka naturen för första gången eller i beskrivnin­gen av hur katten tar befälet i sitt hus och över sin människa. Ömsint i berättelse­r om de känslor en katt framkallar och i beskrivnin­gen av upplevelse­n av ren lycka när en katt kommer emot en på skogsstige­n och spinner i ens famn.

Men han funderar mera än så och ger dessutom en analys av hur det kom sig att katten blev så betydelsef­ull, när den kom in i hans liv vid en speciell tidpunkt. Livet var tungt, katten blir extra viktig.

Jag kan bara instämma i att det ligger oerhört mycket i det här. Har ni förresten någon gång blivit ompysslad av en katt när ni varit sjuka? Katter har en osviklig förmåga att förstå när de som mest behöver ge trygghet och kärlek. En katt som annars inte brukar sitta i knät kan plötsligt komma och lägga sig mycket, mycket nära hos en familjemed­lem i sjukbädden. En amerikansk läkare har till och med skrivit en bok om en katts förmåga att ge stöd åt döende och deras anhöriga.

Så en lättsam berättelse om livet med en katt får växa ut till något mycket mera som kan vara intressant att fundera över, oavsett vilket förhålland­e man har till katter. Vi som redan upplevt det får bekräftat vad vi redan känner till om katters stora betydelse, andra kan få veta något nytt.

Har ni förresten någon gång blivit ompysslad av en katt?

 ?? Bild: Privat ?? Författare­n och katten.
Bild: Privat Författare­n och katten.
 ?? Bild: Privat ?? Masse är ute ....
Bild: Privat Masse är ute ....
 ?? Bild: Privat ?? .... och se sig om .....
Bild: Privat .... och se sig om .....
 ?? Bild: Privat ?? ... och spana.
Bild: Privat ... och spana.
 ?? Bild: Privat ?? ... för att klättra ....
Bild: Privat ... för att klättra ....

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden