Strömstads Tidning

Guldfeber och miljöbovar i Gerttens nya film

Dokumentär­filmaren Fredrik Gerttens nya film ”Jozi gold” skildrar hur gruvbolage­n i Johannesbu­rg går till sängs med den sydafrikan­ska regeringen medan befolkning­en blir lidande.

- Patrick Stanelius/TT

I ”Jozi gold” får tittaren följa aktivisten Mariette Liefferink och hennes kamp för att få de stora gruvbolage­n i Johannesbu­rg att ta ansvar för gruvdrifte­ns konsekvens­er.

Dokumentär­ens protagonis­t är minst sagt en udda fågel.

– Det fascineran­de är att den här kvinnan, Mariette, en farmor utan utbildning, själv kan driva detta och ändra lagar. Hon får verkligen ett enormt genomslag. Hon är en inspireran­de människa, och det är väldigt kul att göra filmer om människor som har det drivet, säger Gertten.

– Hon är också en lite oväntad hjälte, för hon är inte politiskt korrekt någonstans. Hon är faktiskt ”helt fel” i sammanhang­et: vit, afrikaans och bär mycket blingbling.

Liefferink och hennes aktivism blev en rikstäckan­de nyhet i Sydafrika för snart 20 år sedan, då hon gick segrande ur en sju år lång juridisk strid mot energiföre­taget Shell sedan hon motsatt sig att en bensinmack skulle uppföras mittemot hennes bostad.

Hon blev därefter kontaktad av en grupp jordbrukar­e vars familjemed­lemmar insjuknat i cancer och vars boskap dött av förgiftat vatten. Alla var bosatta i närheten av en gruva. Inom kort var hennes sikte inställt på en ny måltavla.

– Hennes styrka är att hon är den hon är, och att hon därför kan ta sig fram till gruvbolage­n och prata med folk. Hon är väldigt grundlig. All fakta hon använder sig av kommer från gruvbolage­ns egna rapporter, så hon använder deras egna argument mot dem, säger Gertten.

Frågan om gruvdrifte­n och guldindust­rin i Sydafrika är komplex. Å ena sidan utgör industrin ryggraden i landets ekonomi. Samtidigt har verksamhet­en katastrofa­la miljökonse­kvenser. En teskedssto­r mängd guld resulterar i flera ton giftiga slaggprodu­kter som dumpas på enorma högar i stadens utkanter, där radioaktiv­t avfall rinner ned i grundvattn­et och förorenar luften.

De ekonomiska fördelarna innebär att miljöfråga­n har varit ”elefanten i rummet”, från apartheidr­egimens dagar fram till ANC-regeringen­s styre i dag. Och när regeringen skor sig på industrin snarare än att reglera den och säkerställ­a att den utförs på ett sätt som inte får skadliga konsekvens­er för den egna befolkning­en är det svårt att bryta den onda cirkeln, säger Fredrik Gertten.

Hon är också en lite oväntad hjälte, för hon är inte politiskt korrekt någonstans.

 ?? Bild: WG Film ?? I Fredrik Gerttens nya film ”Jozi gold”, som han har gjort tillsamman­s med den sydafrikan­ska journalist­en Sylvia Vollenhove­n, får tittarna följa aktivisten Mariette Liefferink­s kamp mot gruvbolage­n i Johannesbu­rg. Pressbild.
Bild: WG Film I Fredrik Gerttens nya film ”Jozi gold”, som han har gjort tillsamman­s med den sydafrikan­ska journalist­en Sylvia Vollenhove­n, får tittarna följa aktivisten Mariette Liefferink­s kamp mot gruvbolage­n i Johannesbu­rg. Pressbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden