Strömstads Tidning

”Jagar alltid aktuella saker att driva med”

Den ständigt återkomman­de frågan om var gränsen för komik går, den får Youtubepro­filen Viktor Klemming allt som oftast. Den här gången lät det inte vänta på sig när han i ett klipp i sin populära serie ”vilken färg är du?” skämtar om den rådande pandemin.

- Hannah Palmhagen hannah.palmhagen@stnb.se

Det var när Viktor Klemming från Grebbestad arbetade som telefonför­säljare för att finansiera sin dröm om att bli komiker som han fick idén. De anställda gick en kurs för att lära sig känna av vilken personligh­etstyp den som satt på andra sidan luren hade. Kursen baserades på teorin om att det finns fyra huvudtyper, röd, gul, grön och blå, där var och en har utmärkande egenskaper.

Kursen resulterad­e inte bara i att Viktor Klemming fick en bättre känsla för sina kunder utan också i en humorserie på videoplatt­formen Youtube, där han sedan många år gjort parodier och sketcher.

När Strömstads Tidning via telefon till slut får tag på Grebbestad­profilen vid 13-tiden på tisdagen sitter han nyvaken på balkongen i Solna. Det blir väl kanske lätt så i dessa karantänti­der, ett undantagst­illstånd som kastar om både dygn och vardagsliv. Plötsligt finns det ingen riktig tid att vare sig stiga upp eller lägga sig.

I söndags laddade komikern upp det 21:a klippet i sin serie ”vilken färg är du?” och redan dagen efter låg den etta på listan av de mest tittade klippen i Sverige. När den här artikeln skrivs, tre dagar senare, har videon halkat ned till andra plats men med stabila 193 453 tittningar. Sammanlagt har hans kanal strax över 63 miljoner visningar.

Varför gjorde du den här videon?

– Det här är ju mitt jobb och sedan jagar jag alltid aktuella saker att driva med. Jag tycker inte att man behöver problemati­sera det hela. Mitt enda mål är att få folk att skratta.

– Nästan alla reaktioner är positiva. Mina följare känner mig och min humor men för utomståend­e kanske den kan uppfattas som gränsövers­kridande. Karaktärer­nas personligh­eter är överdrivna för att skapa en extra känsla av virrighet.

Viktor Klemming tycker det är viktigt att inte censurera och att inte tysta vare sig komiker eller andra för då riskerar vi att något negativt riskerar gro under ytan.

– Yttrandefr­iheten måste främjas, säger Viktor Klemming.

 ?? Bild: Maria Lundberg ?? Viktor Klemming, komiker från Grebbestad.
Bild: Maria Lundberg Viktor Klemming, komiker från Grebbestad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden