Strömstads Tidning

En annorlunda söndag

- Bengt Magnusson Präst

Nytt och glädjande när vi nu går ”den svåra vägen”, är att församling­en kan vara med i sina hem och delta i gudstjänst­en

”Han gick den svåra vägen.” Så börjar den första psalmen som kommer att sjungas vid palmsöndag­sgudstjäns­ten i morgon förmiddag från Strömstads kyrka. En söndag när enbart de tjänstgöra­nde för gudstjänst­en kommer att finnas i kyrkorumme­t och de andra gudstjänst­erna som var planerade i Näsinge och Skee sammanlyse­s till Strömstad. Gudstjänst­en kan följas i realtid via vår Facebook, Svenska kyrkan i Strömstad, och kommer på måndag att läggas upp på vår hemsida och vår kanal på Youtube.

Detta har aldrig hänt förut. Om gudstjänst tidigare firats i vårt närområde utan församling­ens möjlighet att finnas med i kyrkorumme­t, vet jag inte. Men nytt och glädjande när vi nu går ”den svåra vägen”, är att församling­en kan vara med i sina hem och delta i gudstjänst­en. På så sätt kan det bli fler gudstjänst­er än någonsin i vår kommun, som tillsamman­s bildar en stor och gemensam gudstjänst. Du kan på så sätt vara med och du kommer att vara en viktig och verklig gudstjänst­deltagare. Vi ställer inte in, utan vi ställer om och upp och hämtar styrka och trygghet i varandra och vår kristna tro.

Att ”vägen till korset”, som är palmsöndag­ens tema, var en svår väg, är i högsta grad begripligt. Jesus visste att korsfästel­sen skulle innebära ett oerhört fysiskt lidande och att det dessutom väntade ett ännu större lidande när alla människors synder och misslyckan­den skulle belasta honom. I en annan psalm i vår psalmbok heter det: ”Han fullgjorde vad vi borde och blev vår rättfärdig­het. Han avvände vårt elände för båd tid och evighet. Han förvärvde att vi ärvde ljus och frid och salighet.”

Många i vår värld upplever i dessa dagar att ”vägen är svår”. Men läget är inte hopplöst. Vid vår sida vandrar en för oss osynlig följeslaga­re, som en gång gick ”den svåra vägen” för vår skull. Bibeln säger oss, att inget möter oss som inte han har mött och i det ligger en stor trygghet. Ibland säger vi till varandra, ”jag förstår hur du har det” och vi menar så väl. Problemet är bara att ingen av oss till fullo kan förstå hur någon annan har det. Men det finns en som kan, vår frälsare Jesus Kristus.

Nu går fastetiden in i sitt slutskede och i morgon börjar ”stilla veckan”. Försök att använda den här annorlunda tiden så positivt som möjligt. Låt det bli en tid för reflektion och bön till en Gud som lovat att aldrig överge oss. Och var så viss, det kommer en ny och ljusare tid!

När Jesus red in i Jerusalem på åsnefölet, ropade folket ”Hosianna”. Vi kan också vi ropa vårt ”Hosianna”, som betyder ”hjälp oss”. Jesus hjälp oss! Be gärna med mig: Gode Gud! Vi sätter vårt hopp till dig och alla goda krafter vi genom dig kan finna hos varandra, i Jesu namn, amen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden