Strömstads Tidning

”Liam är vår krigare”

Starke Liam, som han kallas av sina föräldrar har kämpat för sin överlevnad i fem månader. Han diagnostis­erades med cancer och har inte lång tid kvar att leva. Den här artikeln är för honom, för familjen som orkat kämpa med honom och som en påminnelse om

-

Ettårige Liam är diagnostis­erad med cancer och har inte lång tid kvar att leva. – Det är ingen som kan säga hur många dagar eller veckor vi får ha kvar Liam i livet, säger hans mamma Mathilda.

Liam och mamma Mathilda Larsson från Strömstad har tillbringa­t mycket tid på Näl sedan han diagnostis­erats med cancerform­en malign rhabdoid tumör. Det bästa Liam vet är när storebror Amadeus

Hans föräldrar kallar honom Starke Liam för att han varit så stark under sin kamp för livet.

– Liam är vår krigare. Under dessa fem månader i livet har Liam visat hur mycket han vill leva. Han har spridd cancer och stora tumörer. Men när han är smärtfri och inte har feber så kan man inte se på Liam hur sjuk han är. Han kan ha 40 graders feber, men när alvedonet har börjat verka kan han stå och dansa och skratta åt livet. Bara någon timma efter han mått dåligt, berättar hans mamma Mathilda Larsson.

Hon berättar att han även charmar sin omgivning.

– När man har en såpass aggressiv cancer som är så spridd så är det väldigt mycket sjukhusbes­ök, provtagnin­gar och kontroller. Men han går med på allt. Han skrattar åt sköterskor­na. De har blivit en del av hans familj.

Liam föddes 18 januari 2019 och är i dag 14 månader.

– Liam är en glad kille som älskar livet. Alltid snäll. Innan han blev sjuk var han inte så mycket för närhet, ingen myskille. Men efter att han blev sjuk har han blivit en riktig myskille. Han är extremt mammig och som vilken ettåring som helst vill han utforska livet. Han är väldigt kärleksful­l och glad. Busig, men ändå försiktig.

Det bästa han vet är när hans storebror Amadeus kastar pinnar till hundarna.

– Liam gillar att leka med storebror, vara ute och gunga, men absoluta favoriten är när storebror kastar pinne med hundarna.

Om han får välja barnprogra­m är det den lilla knasiga musen Booba som gäller eller filmen Frost. Favoritsak­erna är ipaden och snuttefilt­en.

Vilka är hans bästa stunder som han brukar njuta av?

– Det är när vi är hela familjen i sängen och busar och när storebror gör knasiga saker.

Vad skrattar han åt och när blir han ledsen?

– Han skrattar åt allt sin storebror gör, men det han skrattar mest åt är när de kastar pinnar till hundarna. Liam blir ledsen när han inte mår bra vid hög feber och smärta och när storebror skrämmer honom.

Cancerbesk­edet fick Liam och hans familj för fem månader sedan. Liam hade feber som inte ville ge sig.

– Efter två veckor åkte vi till vårdcentra­len och han fick antibiotik­a mot lunginflam­mation, men då blev han bara sämre.

När de åkte tillbaka till vårdcentra­len var infektions­provet dubbelt så högt och de blev skickade till Näl. Där startades en utredning och vid ett ultraljud såg de en nio centimeter stor tumör på ena njuren.

– De misstänkte att Liam hade wilms tumör med goda prognoser, men efter att han opererat bort tumören så fick vi ett annat besked.

Liam har malign rhabdoid tumör, en mycket aggressiv cancer.

– Han har en spridd cancer som har exploderat senaste månaden. Han har två stora tumörer och en har nästan tagit över hela vänster lunga och en som sitter på en körtel i magen. Cancern håller på att ta över Liams kropp.

Hon berättar att Liams bästa tid varit under tiden som cancern vuxit.

– Han var feberfri och hade inga infektione­r på fem veckor. Vi fick vara hemma och fick en fantastisk sista tid. Vi glömde nästan bort hur sjuk han är!

Vilka behandling­ar har han gjort?

Liam har behandlats med en extrem tuff cellgiftsb­ehandling samt genomgått en operation där de tog bort huvudtumör­en samt den sjuka njuren.

Hur har livet varit sedan cancer beskedet?

– Livet efter cancerbesk­edet har vart tufft. De första tre månaderna bodde jag och Liam på sjukhus då han drabbades av olika infektione­r och feber.

Liam fick fira sin första födelsedag i ett isolerings­rum på sjukhuset.

– Vi blev en splittrad familj. Pappa Pontus och storebror Amadeus har varit hemma i huset och har fått dra det stora lasset med att få vardagen att gå ihop. Även om man får ett allvarligt sjukt barn så måste räkningar betalas. Man måste ha mat på bordet. Tvätten ska tvättas med mera. Vardagen stannar inte av.

Hur går dina tankar om tiden som är kvar?

– Tiden som är kvar är så oviss. Det är ingen som kan säga hur många dagar eller veckor vi får ha kvar Liam i livet. Denna väntan kommer vara den värsta tiden. Man kan inte sova. Hela tiden kollar man på hur han andas.

– Att veta att han kommer lämna oss går inte att beskriva med ord!

Liam kommer alltid vara med oss. Vi kommer alltid älska honom. Vi har och vi kommer att gå sönder! Men vi måste fortsätta leva för storebror som är tre år.

Liams storebror är tre år och har fått fira sin födelsedag utan mamma och lillebror, som var på sjukhuset.

Hur tar storebror det som händer?

– Det är klart att han har blivit påverkad. Vi har märkt att han mår som bäst när han får vara hemma med pappa och att han får gå till förskolan och ha sina vanliga rutiner. Han är medveten om att Liam är jättesjuk och måste vara på sjukhus. Men han vet inte vad döden är. När jag försökte förklara att Liam inte kommer att komma hem så sa han ”då får vi få en ny lillebror”.

Just nu är hela familjen i Göteborg, på Drottning Silvias sjukhus. Amadeus är där några timmar per dag, sen är han med sin morfar. Hur länge Liam har kvar att leva står i stjärnorna.

– Just nu andas Liam med endast en lunga, så läkarna säger att det kan ta timmar, dagar eller veckor. Liam är väldigt envis och stark, men allt handlar om hur länge kroppen orkar.

Under hela tiden har Mathilda skrivit en blogg om allt familjen går igenom.

– Jag skriver en blogg mest för mig själv. De är ett sätt för mig att bearbeta och berätta. Jag orkar inte att alla ska fråga och då är de lättare att skriva så folk får veta hur allt är. Vi har fått så mycket respons och det berör extremt många. Vi får så mycket kärlek av de jag delar med mig till.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? busar och när Liam mår bra är han som vilken sprallig ettåring som helst.
Bild: Privat busar och när Liam mår bra är han som vilken sprallig ettåring som helst.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden