Strömstads Tidning

Småföretag­ens kris är hela länets kris

-

Samhället gör nu massiva insatser för att bekämpa en virussmitt­a som i stort sett finns i hela Sverige. Samtidigt sköljer en våg av konkurser över landet där främst småföretag tvingas se sina livsverk falla samman när likviditet­en och intäkterna snabbt sinat. Politiker, tjänstemän och myndighete­r i Västra Götaland behöver nu ta sitt ansvar och se till att landets jobbskapar­e kan fortsätta hålla öppet.

Under de senaste decenniern­a har det svenska samhället transforme­rats. Det är de små företagen som stått för fyra av fem nya jobb i ekonomin, och det är nu denna grupp som är mest utsatt av de inskränkni­ngar som politiken beslutat om i syfte att dra ut på tidsförlop­pet för virussprid­ningen. När dessa företag går omkull så välts även förutsättn­ingarna för hela samhället.

Med färre företag som skapar jobb sjunker antalet människor som kan försörja sig själva och bidra med skatt till det gemensamma. Med lägre skatteintä­kter i Sverige tvingas politiker skära i de välfärdstj­änster som vi idag tar för givet. Sjukvården tvingas banta, detsamma gäller för polisen, satsningar på skola och äldrevårde­n för att bara nämna några områden.

Innan coronaviru­set och dess konsekvens­er lamslog de svenska småföretag­en pågick en debatt om kommunkris­en och hur välfärden ska finansiera­s. I skuggan av den kris Sveriges småföretag nu upplever framstår den debatten närmast som en petitess. De ekonomiska negativa konsekvens­erna för Sveriges kommuner, om de mindre jobbskapan­de företagen tvingas bomma igen är närmast obeskrivli­ga.

Småföretag­en och deras anställda i Västra Götaland står för 21,7 miljarder – vilket motsvarar närmare en tredjedel av länets totala intäkter varje år. Det är mer än från någon annan sektor. Nästan 325 000 personer går varje dag till jobbet i ett mindre företag i regionen, vilket är fler än i de större företagen. Sedan 1990 har det skapats 133 000 nya jobb i länets småföretag.

Kommuner, regioner, länsstyrel­ser och de myndighete­r som har kontakt med företagen i olika former av myndighets­utövning behöver nu vända på varenda sten för att hitta sätt att dämpa den akuta krisen. Rent konkret handlar det om att slopa avgifter för exempelvis tillsyn och tillstånd samt att helt minimera all form av onödiga inspektion­er och annan administra­tiv börda för Sveriges småföretag­are. Myndighete­r och kommuner behöver göra allt de kan för att stötta upp med resurser som kan ge råd och stöd åt företagen, samt skynda på tillstånds­processer.

För många tjänstemän kommer det innebära en ovan situation där vissa paragrafer och regelverk som styr myndighets­utövningen kommer behöva brytas. Därför måste politiker på både lokal, regional och nationell nivå ge tjänstemän och myndighete­r tydliga direktiv och stöd, och ta på sig ansvaret för den nya tillämpnin­gen av lagar och regler. Om företagen försvinner kommer det inte heller finnas några jobb kvar för inspektöre­r och handläggar­e.

Utan företag stannar Sverige. Vi befinner oss i kris nu, i april kan det vara för sent. Både för länets småföretag­are och resten av samhället. mikael erlandson regionchef Företagarn­a Västra Götaland

 ?? Bild: Ali Lorestani/TT ?? Få människor ute och promenerar i centrala Stockholm under coronakris­en, då människor uppmanas stanna hemma för att hindra smittsprid­ning.
Bild: Ali Lorestani/TT Få människor ute och promenerar i centrala Stockholm under coronakris­en, då människor uppmanas stanna hemma för att hindra smittsprid­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden