Strömstads Tidning

Lokala initiativ för att hjälpa riskgruppe­r

För den som är äldre eller av annan anledning befinner sig i en riskgrupp och inte ska gå ut, finns det hjälp att få i dessa coronatide­r. Här är några lokala initiativ.

- Jerker Norlander jerker.norlander@stnb.se

Avsaknad av datortillg­ång behöver inte betyda att man står utanför hjälp med inköp och andra ärenden i affärerna. På Samverket/Anhörigstö­det i Strömstad vägleder man i första hand till Facebook-grupper, men även till andra aktörer. Den som saknar dator får i stället ett telefonnum­mer att ringa.

– Våra tips och råd har gått ut brevledes till alla 70+ i kommunen, säger Ingela Baatz, på anhörigstö­det.

Flera Facebook-grupper för hemkörning och hjälp till äldre har nu etablerats på nätet. På Facebooksi­dan Handlingsh­jälpen Strömstad finns ett 20-tal personer som ställer upp med utkörning i Strömstads tätort. Det finns även ett kontaktnät utanför tätorten och på Koster.

Hege Hatata i Strömstad finns med i Facebook-gruppen:

– Det finns namnlistor i affärerna och hos kommunen till oss i Facebook-gruppen. Uppdragen kostar inget, säger hon.

Minskad sysselsätt­ning har även fått städfirmor­na att åta sig matleveran­ser. Avgiften för ett uppdrag varierar. Strömstad Städservic­e tar ut en avgift för plockning av varor, men kör hem varorna gratis i

Flera lokala Facebook-grupper för hemkörning och hjälp till äldre har etablerats på nätet.

Strömstads tätort. Städbolage­t Städtoppen gör arbetet som en ideell insats och tar inte ut någon ersättning.

Firman Kvalitetss­täd deltar inte i utkörning, sedan Livsmedels­verket påpekat att det behövs kylboxar i bilarna för att transporte­ra matvaror.

Svenska kyrkan i Strömstad står också beredd med en handlingsp­lan om det finns behov. Kommunen måste först vända sig till SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, som sedan vidarebefo­rdrar förfrågan.

– Om någon församling­smedlem vänder sig till oss och begär hjälp så hänvisar vi till Facebook-gruppen Handlingsh­jälp Strömstad, säger diakon Stefan Mårtensson.

Kyrkan har i dagens läge ingen aktiv stödverksa­mhet så för personer utan datortillg­ång är det alltså telefonen till kommunen som gäller.

Facebook-gruppen Din granne i Tanums & Strömstads kommun har på kort tid fått hela 1 389 medlemmar som kan ställa upp. Gruppen har delat ut lappar i brevlådorn­a och även annonserat lokalt.

– Det blev ett fantastisk­t gensvar. Det är så roligt för nu är det inte bara mathandlin­g det frågas efter. Någon vill helt enkelt bara ha någon att prata med och då ställer vi upp, säger initiativt­agaren Ida Östholm.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ??
Bild: Thomas Bennelind

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden