Strömstads Tidning

Många är bra på att hålla avstånd – men inte alla

Strömstads Tidning har varit i kontakt med matbutiker i Strömstad för att höra hur man möter de riktlinjer som Folkhälsom­yndigheten kommit med. Flera av dem har installera­t plexiglas vid kassorna.

- Linda Smith linda.smith@stnb.se

Folkhälsom­yndigheten gav förra veckan nya rekommenda­tioner till handeln. Butikerna ska begränsa antalet kunder som är i butiken samtidigt, de ska se över alternativ­a kösystem och anvisa kunderna hur de ska stå i kön, för att göra den glesare.

Inne i Eurocash butik i Strömstad finns redan skyltar vid kassorna med en hälsning till kunden om att hålla avstånd. Butiken har även, liksom flera andra butiker i Strömstad, fått plexiglas vid kassorna.

– Det är väldigt uppskattat av kunderna, men även av personalen. Det är ju de som ska möta kunderna varje dag, säger Marielle Lysén, marknadsch­ef för Eurocash.

Hon har även beställt golvdekale­r som ska placeras vid kassorna och vid förbutiken, för att göra det ännu tydligare och påminna kunderna om att hålla avstånd.

Nu inväntas besked från Axfood-koncernen om ytterligar­e åtgärder utifrån de nya riktlinjer­na, att begränsa antalet kunder som är i butiken samtidigt. Men frågan är hur nödvändigt det kommer bli, då en stor del av kundunderl­aget är norrmän, som i dagsläget inte får åka över riksgränse­n.

– Det är inte så mycket kunder just nu, men så fort det är bestämt hur vi ska göra så kommer vi ändå att följa det. Vi följer alla hänvisning­ar som Axfood har för alla sina butiker, säger Marielle Lysén.

På Coop i Strömstad berättar butikschef­en, Thomas Åström, att plexiglas är beställt till deras kassor.

– De ska komma när som helst, säger han.

Än så länge har butiken skyltar vid kassorna som påminner kunderna om att hålla avstånd.

– Vi har skyltar ute att man ska hålla avståndet, det är den stora grejen. Både markeringa­r i golvet och skylt vid kassorna.

Nu väntar han på närmare besked från Coops pressavdel­ning om vad nästa steg blir.

Förutom att skylta och påminna om avståndet har butiken infört extra desinficer­ing av kontaktyto­r.

– Vi desinficer­ar kontaktyto­r flera gånger per dag och det har vi aldrig gjort förut, utan det har varit en gång per dag. Vi desinficer­ar kontaktyto­r som kassaband, betalnings­stationer, shop express bland annat. Det är egentligen det man kan göra.

Kan du se någon förändring hos kunderna, hur de beter sig?

– Det man ser är att människor helt klart håller större avstånd. Alla gör det inte, men många gör det och många vill att andra ska hålla avstånd. Det är vad man framför allt ser. Det verkar ha gått in hos många. Sedan ser man att en del handlar med handskar.

Är det fortfarand­e äldre människor som kommer in och handlar?

– Ja, det är det, men det är inte lika många som förut. Många tar ju hjälp av frivilligg­ruppen som finns i Strömstad, som handlar åt dem. Det är ju ett jättebra initiativ tycker jag, säger Thomas Åström.

Tarik Belqaid, pressekret­erare för Coop, uppger att de är i full gång med att ta fram åtgärder för att möta de senaste rekommenda­tionerna som kom förra veckan.

Vad man beslutar att göra kommer att tas fram och bedömas tillsamman­s med kollegorna inom svensk dagligvaru­handel.

Den stora utmaningen är att butikerna ser väldigt olika ut och därför har olika förutsättn­ingar för att hålla det glest mellan kunder. Svårast är det förstås för mindre och trängre närbutiker.

– Det finns inte en kostym för alla. Och där har butikerna ett stort ansvar, menar Tarik Belqaid.

– För dem handlar det om att få informatio­n ifrån oss och vara medvetna om det material som är tillgängli­gt att använda för att kunna följa riktlinjer­na.

 ?? Bild: Linda Smith ?? Rebecca Johnsen sitter i kassan på Eurocash med plexiglas framför sig.
Bild: Linda Smith Rebecca Johnsen sitter i kassan på Eurocash med plexiglas framför sig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden