Strömstads Tidning

Ändrade krav oroar vårdperson­al

Kraven på skyddsutru­stning har ändrats inom vården, vilket har lett till stor oro bland personalen i Nu-sjukvården. – Vi som vårdperson­al exponeras väldigt mycket i de här miljöerna. Man ser vilka skydd andra länder har, och de har ju väldigt mycket jämfö

- Annika von Sydow annika.von.sydow@ttela.se 0520-42 26 00 Ida Flöjsbon ida.flojsbon@ttela.se 0520-42 26 00

Företrädar­e för Sveriges regioner meddelade förra veckan att standardsk­yddet för vårdperson­al ska vara visir, förkläde och handskar. Långärmat och munskydd ingår inte längre.

Enligt Bert-Ove Larsson, som är verksamhet­schef på hematologi, hud- och infektion i Nu-sjukvården, är de nya riktlinjer­na ett resultat av ökad kunskap om covid-19.

– När det här dök upp som ett nytt virus var man osäker på om corona kunde spridas som en luftburen smitta, därför var den tidigare rekommenda­tionen från Folkhälsom­yndigheten att man skulle använda andningssk­ydd, säger han.

Han menar att de nya riktlinjer­na gällande skyddsutru­stningen är ett alternativ till hur man tidigare skyddat sig, och lyfter fram hur viktiga de basala hygienruti­ner är. Det innebär användning av förkläde samt handsprit före och efter man rört patientern­a.

– Antingen använder man glasögon eller ett kort visir och munskydd, för då täcker man ögon, näsa och mun. Men som alternativ för detta använder man enbart ett längre visir, då behövs inte munskydd. Tyvärr har det uppstått en fråga om olika bud, det beror på att man vanligtvis inte använder de långa visiren som vi har här, säger Bert-Ove Larsson.

Beslutet om de nya riktlinjer­na har väckt stor uppmärksam­het, där flera medarbetar­e i Nu-sjukvården uttryckt oro och ilska i en Facebookgr­upp, något som P4 Väst var först med att rapportera om.

Vi har varit i kontakt med en sjuksköter­ska som arbetar inom Nu-sjukvården.

– Vi känner ingen tillit till forskninge­n. Det här är en rutin de skapat på grund av att det är brist på sjukvårdsu­trustning, men nu säger de helt plötsligt att det finns skyddsutru­stning. Det känns som att de testar sig fram lite, säger hen.

– Jag och många av mina kollegor är väldigt rädda över detta. Man måste ju jobba, men att inte känna sig trygg på sin arbetsplat­s känns inte bra. Vi får se vad som händer, säger hen.

Anna Tjus, fackligt huvudskydd­sombud för Vårdförbun­det i Nu-sjukvården, menar att man ska känna sig trygg på jobbet om man följer Nu-sjukvården­s hygienruti­ner, men eftersom de skiljer sig till viss del från Folkhälsom­yndigheten leder det till oro.

– Det är inget lätt ämne, det är en sak med riktlinjer­na i sig. De som har utarbetat dem har ju stor expertkuns­kap i ämnet, men sen blir det mycket oro runt det via sociala medier. Sedan vill vi trycka på att varje arbetssitu­ation är unik och kräver riskbedömn­ingar, säger Anna Tjus.

Enligt henne arbetar Vårdförbun­det nu aktivt med att uppmuntra

Tyvärr har det uppstått en fråga om olika bud Bert-Ove Larsson verksamhet­schef

Anna Tjus, fackligt huvudskydd­sombud för Vårdförbun­det i Nusjukvård­en.

och förklara om situatione­n för personalen i Nu-sjukvården.

– Alla är överens om att det ska vara tryggt att gå till jobbet, men vägen dit ser olika ut i det här fallet, säger Anna Tjus.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden