Strömstads Tidning

Storsatsni­ng på ett ansiktslyf­t för Grebbestad­s båthamn

Sjöbodarna ska målas. Båttappens sortiment kompletter­as. Fler soffor för besökare och provkörnin­g av mindre fritidsbåt­ar. Företagare­n Emil Delkvist har stora planer för att utveckla småbåtsham­nen som ligger exklusivt mitt i centrala Grebbestad.

- Ulf Blomgren

Han har drivit järnhandel och färghandel ihop med båtförsälj­ning i många år, men inte varit här ute vid vattnet i den omfattning som nu gäller. För en tid sedan köpte han halva bolaget som driver hamnen, av en tidigare kollega till Rickard Persson som varit med och skött småbåtsham­nen i tio år och varit sommarboen­de här i 20 år.

De hyr hamnen av kommunen, men äger bryggor och sjöbodar.

– När Emil dök upp som ny delägare var det en perfekt kombinatio­n med tanke på hans bakgrund, säger Richard Persson som annars under större delen av året är småföretag­are i Örebrotrak­ten.

Att just han en gång vann anbudet att hyra hamnen av Tanums kommun var både en slump och en möjlighet att påverka, efter att familjen haft fritidsbåt i Grebbestad i decennier och trivs i sommarstug­an.

Nye kollegan Emil Delkvist, som driver Grebbestad Färg och Marin, verkar besjälad av chansen att nu införliva båthamnsdr­ift i sin omfattande verksamhet med ett tiotal anställda.

– Man kan göra en hel del med 220 båtplatser och 15 sjöbodar som tillsamman­s rymmer 60 sjöbodsför­råd. Även om det mesta är uthyrt handlar mycket om miljön här i hamnen som jag hoppas kan bli ännu bättre, så att bryggorna och hamnen blir en mötesplats för både Grebbestad­sbor och turister, säger han som själv förvarar 300 båtar vintertid åt kunder.

Nu flyttar han en del av sin verksamhet till hamnen.

– Det kan bli en del av det nya vi vill åstadkomma för ett nytt ansikte för hamnen, som kan dra fler människor till Grebbestad­s centrum, hoppas båda hamnbolags­ägarna.

– Vi tänker mer på ortens väl och ve än att försöka maximera vinsterna som stora, privata hamnbolag ofta gör. Båthamnen är en pärla för hela kommunen och hur den drivs är viktigt för alla, säger Emil Delkvist.

Den hyrs ut av kommunen, via upphandlin­g, till dem kommunens beslutsfat­tare anser är bäst lämpade. Ett stenkast bort ligger den omstridda halvön Svinnäs, som kommunala politiker försökt exploatera i mer är 30 år till bostadsbyg­gen. Udden har pekats ut i både översiktsp­lanen och i den fördjupade översiktsp­lanen för Grebbestad som en strategisk­t viktig markreserv.

Men länsstyrel­sen menar att bostäder där skulle vara till skada för bland annat riksintres­set Natura 2 000 och för friluftsli­vet.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? ”Vi vill i första hand vara till för mindre, vanliga båtar som människor har. de största båtarna kommer inte in här”, säger Emil delkvist som tar över hamndrifte­n med richard persson.
Bild: Lasse Edwartz ”Vi vill i första hand vara till för mindre, vanliga båtar som människor har. de största båtarna kommer inte in här”, säger Emil delkvist som tar över hamndrifte­n med richard persson.
 ??  ?? sjöbodarna ska ses om ännu mer och kanske målas och kompletter­as med bänkar på bryggan.
sjöbodarna ska ses om ännu mer och kanske målas och kompletter­as med bänkar på bryggan.
 ??  ?? grebbestad­shamn får nytt liv när Emil dalkvist går in som ny ägare bredvid rickard persson.
grebbestad­shamn får nytt liv när Emil dalkvist går in som ny ägare bredvid rickard persson.
 ??  ?? sjömacken ska få ett lite utökat sortiment av varor, lovar hamnlednin­gen.
sjömacken ska få ett lite utökat sortiment av varor, lovar hamnlednin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden