Strömstads Tidning

Tufft för Nordens ark trots många besökare

Även djurparker­na i Sverige har hamnat i ett tufft läge och Svenska djurparksf­öreningen har vänt sig till regeringen med en begäran om ett riktat stöd. På Nordens ark har man vidtagit flera åtgärder för att minska på kostnadern­a även om antalet besökare i

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

– Vi har arbetat för att bevara utrotnings­hotade djur i 31 år och det här arbetet får inte gå förlorat, säger Mats Höggren, vd på Nordens ark.

Ett antal åtgärder har redan vidtagits för att minska djurparken­s kostnader. Hotellet vid anläggning­en har stängt och det går bara att köpa enklare mat i restaurang­en och ta med sig in i djurparken.

– Vi har permittera­t en del personal och det finns ingen möjlighet att erbjuda jobb till de som är timanställ­da. Däremot har vi inte någon möjlighet att minska på den personal som tar hand om djuren. Det finns nämligen ingen möjlighet att spara när det gäller omvårdnad av djuren.

Det som är positivt, enligt Mats Höggren, är att antalet besökare inte påverkats ännu. I mars var det till och med fler besökare än vad man räknade med. Det är många som känner att de behöver komma ut och göra något, exempelvis att besöka Nordens ark. Risken att smittas utomhus är inte så stor.

– Det vi gjort är att stänga en del inomhusutr­ymmen inne i djurparken, säger Mats Höggren.

Många djurparker, akvarier och tropikhus i Sverige har en viktig roll när det gäller att rädda hotade arter. Nu agerar Svenska djurparksf­öreningen för att hindra att olika anläggning­ar slås ut och måste stänga. Ett känt exempel är Skansen som rent av hotas av konkurs. En begäran om riktade stödåtgärd­er har tagits fram i syfte att rädda den här typen av verksamhet.

Det arbete som Nordens ark bedrivit i 31 år får inte gå förlorat, enligt Mats Höggren, vd på Nordens ark.

Jens Larsson, ordförande i Svenska djurparksf­öreningen, skriver i ett pressmedde­lande att flera av djurparksf­öreningens medlemmar inte kommer att överleva det prognostis­erade intäktsbor­tfallet under våren och sommar och att det behövs ett riktat stöd för att kompensera för det här bortfallet.

– Behovet av våra medlemmars arbete är större än någonsin tidigare och kommer att vara än större när pandemin lagt sig. Men utan intäkter kommer vi inte att kunna utföra vårt viktiga arbete. Frågan är vilka åtgärder vi tvingas ta till för djurvälfär­den vill vi aldrig behöva kompromiss­a med. Djurens välmående har högsta prioritet, säger Jens Larsson i pressmedde­landet.

 ??  ??
 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ??
Bild: Ingvar Spetsmark

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden