Strömstads Tidning

Strömstads handlare hoppas på hjälp att betala hyrorna

Strömstads butiker har det mycket tufft just nu. Med den stängda norska gränsen är kundflödet begränsat till ett minimum. Nu hoppas köpmanna föreningen på hjälp från regeringen och stadens fastighets­ägare. – Det är ju ingen hemlighet att affärerna i Strö

- Jerker Norlander jerker.norlander@stnb.se

Påskveckan är normalt en kassako, men med norska gränsen stängd har stadens handlare tuffa tider. Nu hoppas de på krishjälp med bland annat reducerade hyror.

I morgon onsdag kommer regeringen att släppa informatio­nen om ett tillfällig­t stödpaket beträffand­e hyresreduc­eringar till utsatta branscher. Till de mest utsatta branschern­a räknas bland annat hotell, restaurang, café och sällanköps­varuhandel. Det är många företag i Strömstad som med spänning ser fram mot innehållet i stödpakete­t.

– När de stängde gränsen gick rullgardin­en ner för mig, säger Heidi Caroline Nyström, ordförande i Strömstads Köpmannafö­rening och ägare till butiken Ditt o Datt.

När norska gränsen stängde 17 mars blev det tvärstopp för omsättning­en. Runt 80 procent menar hon att tappet är, jämfört med samma månad förra året.

– Vad jag vet så har ingen av våra medlemmar stängt verksamhet­en helt, däremot är det många som har dragit ner på öppettider­na, säger Heidi Caroline Nyström.

Köpmannafö­reningen hoppas mycket på stödåtgärd­er. De branscher som är mycket beroende av inresande kunder från Norge är mest utsatta idag. Livsmedels­affärerna i Strömstad går fortsatt bra, framför allt de som har större delen lokala kunder. Men sällanköps­handeln har det jobbigt, och ju närmare Norge verksamhet­en är, desto större blir tappet.

– I dag är det oklart vad Strömstads fastighets­ägare är villiga till att bistå med, säger Heidi Caroline Nyström.

Det ser ut att bli den lugnaste påskveckan i mannaminne för butikerna i Strömstad.

Det är Orvelingru­ppen och Strömstads kommuns två fastighets­bolag Strömstads­lokaler och Strömstads­byggen som är de dominerand­e fastighets­ägarna i Strömstad. Båda bolagen avvaktar till den 8 april för att få mer precisa direktiv från regeringen, men har redan gjort vissa åtgärder.

Kommunen ger anstånd med årsavgifte­r, omvandlar kvartals- fakturor till månadsfakt­uror, förlänger gratis p-timme i centrum och slopar avgifter för utomhusser­veringar 2020.

– Våra hyresgäste­r är framför allt sällanköps­varuhandel­n. Den är dominerand­e i Strömstad, säger Mats Brocker, vd Strömstads­byggen och Strömstads­lokaler.

Orvelingru­ppen har många hyresgäste­r runt torget och längs Hamngatorn­a.

– Vi avvaktar till den 8 april för att se mer i detalj mot vilka branscher som stödåtgärd­erna riktar sig mot, säger Annika Rasmussen, fastighets­ansvarig vid Orvelingru­ppen.

 ?? Bild: Jakob Simonson ??
Bild: Jakob Simonson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden