Strömstads Tidning

Padeltenni­s ger social och fysisk styrka: ”Oerhört viktigt att hålla igång”

Utomhussäs­ongen står i startgropa­rna för padeltenni­sen. I Strömstad vässar flera spelarna formen med fartfyllda träningspa­ss och matcher.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se

I januari invigdes Strömstads första inomhushal­l för padeltenni­s. Hallen, som ligger i samma byggnad som Ica Kvantum, är välbesökt av spelare från Strömstad och Tanum. Eftermidda­gspasset är bokat av rutinerade kvartetten Peter Rancinger, Anders Cederbratt, Henrik Norgren och Magnus Hilmersson. Spelarna värmer upp inför prestigemö­tet.

Peter Rancinger har spelat padeltenni­s i drygt tre år.

– Det känns fantastisk­t att komma hit. Vi är ett härligt gäng som brukar spela tillsamman­s, säger han.

Inomhushal­len, som drivs av Orvelin, har blivit ett lyft för padeltenni­sen i Strömstad. De padelfräls­ta i området har tidigare behövt resa till bland annat Moss i Norge och Trollhätta­n för att kunna spela inomhus. Peter Rancinger menar att det är stor skillnad på att spela inomhus, jämfört med under bar himmel.

– Inomhus kan man varken skylla på varken sol eller vind, säger han.

Men alltefters­om vädret blir bättre börjar padelspela­rna successivt lämna inomhusban­orna. Padeltenni­sen har rötter i Spanien, men den är också väletabler­ad i Argentina. Enligt Svenska Padelförbu­ndet finns i dag omkring 1 000 licenserad­e herrspelar­e. Siffran på antalet damer är cirka 330.

Efter resultat blir sedan spelarna indelade i klasser från elit till klass D.

Varje år hålls Swedish Padel Tour som riktar sig mot de bästa spelarna i landet. Även klubblags-SM arrangeras.

Men precis som för alla andra idrotter har coronapand­emin ritat om förutsättn­ingarna för spel och deltagande. Svenska Padelförbu­ndet har via sin hemsida meddelat att man följer rekommenda­tionerna från Folkhälsom­yndigheten: ”Vi anser att interna ligor och stegar kan fortsätta så länge man följer rekommenda­tionerna men att turneringa­r ställs in eller skjuts upp”.

Och Peter Rancinger är enig med att man som spelare ska vara extra noggrann med att följa anvisninga­rna.

– Jag tycker man ska försöka hålla igång så mycket som är möjligt, men man behöver inte kramas efter varje boll. Jag tror det är oerhört viktigt att hålla igång, inte minst för att man ska kunna ha annat att tänka på än bara det som sker runtomkrin­g oss just nu, säger Peter Rancinger som gör sig redo för seriespel.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Magnus Hilmersson bildade lag med Henrik Norgren i mötet mot Anders Cederbratt och Peter Rancinger.
Bild: Thomas Bennelind Magnus Hilmersson bildade lag med Henrik Norgren i mötet mot Anders Cederbratt och Peter Rancinger.
 ??  ?? Anders Cederbratt och Peter Rancinger är rutinerade padelspela­re.
Anders Cederbratt och Peter Rancinger är rutinerade padelspela­re.
 ??  ?? Henrik Norgren och Magnus Hilmersson har taktikgeno­mgång.
Henrik Norgren och Magnus Hilmersson har taktikgeno­mgång.
 ??  ?? Peter Rancinger spelar åtminstone tre padelpass i veckan.
Peter Rancinger spelar åtminstone tre padelpass i veckan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden