Strömstads Tidning

Gör en egen skattjakt för mobilen

Låt barnen leta gömda påskägg eller gör en poängprome­nad till hela familjen. Appen Xnote låter dig placera ut virtuella skatter på kartan.

- Eva Wieselgren @wieselgren på twitter

Virtuell geocaching – Xnote är en svensk app. Den kostar 35 kronor och finns för iOS. Du som gör skattjakte­n eller poängprome­naden behöver alltså ha en Iphone eller Ipad, men de som ska vara med och hitta frågor eller skatter kan använda valfri smartphone och måste inte ladda ned någon app. De får en länk till Googles karta som de ser i webbläsare­n.

När du gör skattjakte­n behöver du inte gå ut i terrängen. Du pekar på kartan där du vill att ditt meddelande ska synas.

Xnote kan användas på olika sätt. Det enklaste är att bara göra ett enda meddelande.

Det kan till exempel placeras vid gömstället där påskäggen ligger. Då blir uppgiften att navigera sig dit med mobilens hjälp, läsa meddelande­t i mobilen där det står exakt var äggen är gömda och hämta dem.

Meddelande­t kan innehålla bild och text. Du kan också länka till en video på youtube och lägga in en fråga med olika svarsalter­nativ. Väljer du att ha frågor räknar appen poäng. Du anger vilket alternativ som är rätt när du gör frågan. Poängsumma­n och de rätta svaren visas på slutet för deltagarna.

Vill du ordna en poängprome­nad eller skattjakt med flera ledtrådar kan du länka flera meddelande­n till varandra. När deltagarna hittat till krysset på första stället, läst meddelande­t och svarat på frågan om det fanns en sådan, klickar de på en länk till nästa meddelande och får upp en karta med ett nytt kryss att navigera till.

Den här länkningen sköts automatisk­t i appen, du behöver inte hålla reda på några koordinate­r, adresser eller koder.

Appen är inte svår, men instruktio­nerna är på engelska. Ska du göra en skattjakt eller frågesport med många frågor kan det vara bra att läsa mer om hur du gör på Xnotes hemsida, xnoteapp.com. Där finns förklarand­e text med exempel på svenska och möjlighet att testa i webbläsare­n hur dina meddelande­n kommer att se ut.

Deltagarna kan inte läsa meddelande­t förrän de är några meter från målet. Tänk på att inte placera meddelande­n nära ställen där det är farligt eller olämpligt att befinna sig.

Den som är ute och letar måste ge Xnotes servrar behörighet att använda mobilens platsinfor­mation. Det fungerar bara utomhus där mobilen får kontakt med gps-satelliter­na. Och jo, det kan dra en del batteri.

 ?? Bild: Xnote ?? Krysset visar var den virtuella skatten är. Du bestämmer själv vad du vill gömma. En ledtråd som berättar var påskägget finns? En fråga i poängprome­naden? Eller något annat klurigt för att roa familjen i påsk. Texten i meddelande­t ändrar du till vad du vill.
Bild: Xnote Krysset visar var den virtuella skatten är. Du bestämmer själv vad du vill gömma. En ledtråd som berättar var påskägget finns? En fråga i poängprome­naden? Eller något annat klurigt för att roa familjen i påsk. Texten i meddelande­t ändrar du till vad du vill.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden