Strömstads Tidning

Markägare upprörs av ny avloppsled­ning

I vattnen kring Pinnö utanför Grebbestad plockas tusentals ostron per år, men med ny avloppsled­ning riskerar de att bli otjänliga. – Man tror att haven klarar av att späda ut all skit, säger markägaren Birgitta Ringsjö.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

I vattnen kring Pinnö utanför Grebbestad plockas varje år tusentals ostron. Men de riskerar att bli otjänliga när en ny avloppsled­ning som planerat anläggs i området.

– Det är skrämmande att man använder havet som avloppsled­ning, säger markägaren Birgitta Ringsjö.

Enligt Tanums kommun vore det inte ekonomiskt försvarbar­t att lägga ledningen längre ut.

En kubikmeter avloppsvat­ten i timmen kommer att pumpas ut där Birgitta Ringsjö förvaltar ostron. På hennes familjs mark plockas det flera tusen per år, men med den nya avloppsled­ningen kan det arbetet förändras.

I domen från mark- och miljödomst­olen gällande anläggande­t står: ”Det kan inte rekommende­ras att plocka ostron och blåmusslor för förtäring inom grundområd­et söder om Pinnö, då det kan förekomma förhöjda bakterieha­lter.”

– Vi får inte in några jättesummo­r på ostronen utan det är mest roligt att de går att nyttja. Och det känns bra att hålla ostronbank­arna i skick, säger Birgitta Ringsjö.

Hon växte upp på Pinnö och minns den tidens tillgång på sjömat.

– När jag var barn brukade jag fråga hur mycket fisk jag skulle fånga och så gjorde jag det. Men nu har vi inga musslor vid bryggan längre och det är jättelite torsk i vattnet.

I dagsläget pumpas avloppsvat­ten ut i det närliggand­e Svinnäs, men den nya ledningen kommer att ha ventiler som släpper ut en del av vattnet längs vägen.

– I dag finns det inga ostron eller musslor där avloppsvat­tnet kommer ut och med den nya ledningen kommer man att fortsätta förgifta vattnet. Helst hade jag sett att det inte fanns någon avloppsled­ning alls, men det är ju bara att drömma om. Man tror att haven klarar av att späda ut all skit, säger Birgitta Ringsjö och fortsätter.

– Med den nya ledningen kommer man att fortsätta förgifta vattnet. Det är skrämmande att man använder havet som avloppsled­ning.

Hon menar att det vore bättre om avloppsled­ningen gick längre ut, där strömmarna är starkare. Det vore dock inte ekonomiskt försvarbar­t, enligt Tanums kommun.

– Det hade inte hjälpt så mycket att ha den längre ut men det hade blivit mycket dyrare. Vi har fått krav på oss från länsstyrel­sen att ha den längre ut än vad den är i dagsläget och det är för miljön, säger Karin Görfelt, VA-ingenjör vid Tanums kommun.

Hon nämner utspädning­smodelleri­ng och miljökonse­kvensbeskr­ivning som delar av beslutets bakomligga­nde utredning.

– Bedömninge­n är att den här punkten är tillräckli­g, säger hon.

Utsläppens påverkan på ostronen menar hon är begränsad. Och till det bättre i jämförelse med dagens utsläpp i Svinnäs.

– Det som är intressant är att jämföra med är den nuvarande utsläppspu­nkten och den är mycket längre innanför Pinnö. Den nya är nästan utomskärs, där är det djupare och kommer att vara en bättre utspädning, säger hon.

– Vid den nuvarande utsläppspu­nkten sker spridninge­n av det renade avloppsvat­tnet i grundare miljöer, där det har en större påverkan på växt- och djurliv som musslor och ostron.

Hur stor del av ostronnäri­ngen runt Pinnö som kommer att påverkas vågar inte Karin Görfelt svara på. Bara att det främst är det närliggand­e området från utsläppspu­nkten. Avloppsvat­tnet som kommer ut genom ledningens ventiler är marginellt i sammanhang­et.

– Avloppsvat­tnet är renat till 95 procent och det är framför allt övergödand­e ämnen som man renar. Om man släpper ut för mycket blir det övergödnin­g. Samma gäller med smittämnen. Avloppsvat­tnet är renat, men inte desinficer­at, därför kan det finnas smittämnen kvar. Och för ostron som man äter råa är det viktigt att det inte finns smittämnen.

Alf Johansson (M) är ordförande i tekniska nämnden och har varit delaktig i besluten om den nya avloppsled­ningen.

– Jag tror att den här ledningen kommer att hjälpa miljön jämfört med hur det är i dag. Avloppsvat­tnet kommer att gå igenom det modernaste reningsver­ket vi har i kommunen. Modern teknik är nog framgången för oss, säger han.

 ?? Bild: Privat ?? Senast den sista april ska den nya ledningen vara på plats.
Bild: Privat Senast den sista april ska den nya ledningen vara på plats.
 ?? Bild: Ann-Katrin Eklund ?? Karin Görfelt, VA-ingenjör vid Tanums kommun.
Bild: Ann-Katrin Eklund Karin Görfelt, VA-ingenjör vid Tanums kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden