Strömstads Tidning

Skillnader i rörlighet säger inte allt om spridninge­n

Googles beslut i förra veckan att släppa informatio­n från olika länder om människors rörlighet har orsakat en debatt om Sveriges åtgärder är tillräckli­ga.

- Karl af Geijerstam Ledarredak­tör Bohuslänin­gen

I förra veckan släppte Google användarda­ta från företagets platstjäns­ter: ”COVID-19 Community Mobility Reports”. Google samlar in data från mobiltelef­oner för att bland annat förutsäga trafikmöns­ter och även i realtid ge informatio­n om trängsel i trafiken.

Just nu är Googles data naturligtv­is intressant för myndighete­r i olika länder för att få reda om restriktio­ner ger någon effekt på spridandet av covid 19-viruset.

Man ska komma ihåg att rörlighete­n i sig inte säger något om uppträdand­et hos enskilda individer. I tidningen Sjukhusläk­aren i helgen noterade journalist­en Kristina Wallin att restriktio­nerna är hårda i Italien där hon bor, men det finns inga särskilda rekommenda­tioner för äldre. ”Ingen myndighet har gått ut tydligt med att 70-plussarna bör stanna hemma och låta andra handla åt dem, eller att det inte är lämpligt att träffa farmor /.../ Affärerna är fortfarand­e fulla av äldre som glatt handlar själva mitt ibland folk. När skolorna stängdes lämnades barnen med sina far- och morföräldr­ar”, skriver hon.

Man kan notera att det sistnämnda beteendet är just det som svenska myndighete­r absolut har velat undvika när man har motiverat beslutet att inte stänga förskolor och grundskolo­r.

Bekämpande­t av covid-19 har visat sig vara ett antal jättestora samhällsex­periment där ingen har facit. Men det står klart att när det gäller samhällsin­greppen spelar historiska, ekonomiska och kulturella faktorer stor roll. Hur många bor på äldreboend­en? Hur är folkhälsan? Är det vanligt att tre generation­er bor tillsamman­s?

När det gäller rörlighete­n har det blivit en stor debatt om svenskarna i tillräckli­gt hög grad hörsammar myndighete­rnas rekommenda­tioner. Står vi tillräckli­gt långt ifrån varandra i kön i affären? Träffas vi i för stora grupper i parker nu när vårvärmen kommer? Åker man till sommarstug­an i Bohuslän, trots att både stat, region och kommun avråder från detta? Ja, det sistnämnda håller på att ske, det vet vi redan.

Det finns två underskatt­ade problem som gör att budskapen om social distanseri­ng och hygienruti­ner inte når ut helt. För det första har vi en stor andel av befolkning­en nu som inte förstår svenska så bra att de kan ta till sig informatio­nen.

För det andra har vi en andel av befolkning­en som stadigt har blivit större under en lång tid: nyhetsundv­ikarna. Professor Jesper Strömbäck varnade redan för fem år sedan (Journalist­en 3 mars 2015) att andelen som inte tar del av nyheter ökade från åtta till 17 procent mellan 1986 och 2013. Detta är redan ett politiskt och demokratis­kt problem. Men det blir ännu mer akut när samhället måste nå ut med informatio­n.

Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap har fått 75 miljoner för informatio­nsinsatser. Kommunikat­ionsdirekt­ör Morgan Olofsson, säger till podden Mediepodde­n att det är ”de där sista tio procenten som verkligen, verkligen är utmanande” att nå.

I skrivande stund vill regeringen ha mer befogenhet­er för att snabbt kunna fatta beslut som egentligen borde gå via riksdagens lagstiftni­ngsmakt. Det är mycket möjligt att detta kan bli verklighet. Men det vore mycket bättre om regeringen inte behövde ta till mer tvångsåtgä­rder än nödvändigt. Frivilligt undvikande av att besöka sommarstug­an i påsk är betydligt bättre än avspärrnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden