Strömstads Tidning

Smittskydd­släkaren om unga coronafall

De flesta som blir svårt sjuka i covid-19 är äldre, men det kommer alltid att finnas undantag. Ju fler som smittas, desto fler undantag kommer vi att se. I alla fall enligt smittskydd­släkaren Eva Lindhusen Lindhé som ändå menar att det inte finns någon an

-

Under tisdagens pressträff presentera­de Folkhälsom­yndigheten de dagliga siffrorna över antal människor som avlidit i covid-19 i Sverige. Totalt har nu 591 personer avlidit till följd av covid-19 och enligt Svenska intensivvå­rdsregistr­et får nu cirka 440 personer intensivvå­rd runt om i landet.

De allra flesta som får vård är i åldrarna 60–69 år, men rapporter visar att runt om i landet har även många yngre fått uppsöka sjukvård.

– Det som man kan säga är att vanligen har unga människor en mild och måttlig infektion, men ju fler som är smittade desto fler undantag kommer vi att se. Det vanligaste med unga som insjuknar är att de överlever men sen kan man alltid hitta enstaka undantag, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskydd­släkare på Västra Götalandsr­egionen.

Enstaka fall kommer att dyka upp till följd av att smittan sprider sig. I dagsläget är trycket på Nu-sjukvården under kontroll och som tidningen tidigare berättat är

Nu-sjukvården redo på att ställa om och höja kapacitete­n efter behov.

– Vi väntar oss att 10–15 procent av befolkning­en kan behöva sjukvård och det blir ju tusentals personer som blir sjuka nog att behöva sjukvård. Det är några få procent som kommer behöva intensivvå­rd och det är de som riskerar att dö. Sen är det så att det går fort och det är det som gör sjukdomen obehaglig. Känner man sig lite andningssj­uk ska man kontakta vården.

Under tisdagen bekräftade­s att en person avlidit inom äldrevårde­n i Uddevalla till följd av covid-19. Bohuslänin­gen har tidigare rapportera­t om att det finns bekräftade fall på ett äldreboend­e och att även personal bekräftats ha smittat. För Bohuslänin­gen berättade en av de anställda som bär smittan att hon vårdas på sjukhus efter att hon fått svårt att andas.

– Jag togs in direkt och har fått bra vård. Jag har fått lunginflam­mation och har fortfarand­e en snabbsänka på 150. Jag mår lite bättre nu, men jag är väldigt trött, säger hon.

Kvinnan är i 40-årsåldern, mamma till flera barn och har inga underligga­nde sjukdomar sedan tidigare. I dagsläget är hon inte i behov av intensivvå­rd.

– Intensivvå­rden kommer fortfarand­e befolkas av de som är äldre. Men de mellan 60–70 år kommer ha större chans att överleva än de som är äldre än så, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Under tisdagen bekräftade Västra

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden