Strömstads Tidning

Sökte vård för tandvärk i flera år: ”Värsta jag varit med om”

Fantomsmär­tor, psykisk ohälsa och missbruk av tabletter är några av besvären som en patient i Tanumshede led av under tiden hon sökte vård. Nu kritiseras tandläkarm­ottagninge­n av Ivo. ”Det gick ut över hela mitt liv”, skriver patienten i anmälan.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

När patienten klagade över tandvärk och lämnade önskemål om att dra ut två tänder uppmanades hon att sköta sin munhygien. Men den var jämt inflammera­d och gjorde så ont att patienten drabbades av sömnbesvär. De varade i två års tid och under den perioden försökte hon döva smärtorna med maxdosen av Alvedon, vilket i sin tur gav henne magbesvär.

Nästan två år efter att hon bett om att få tänderna utdragna stod hon inte ut med smärtorna längre. Hon väntade på remiss till en käkkirurg i Trollhätta­n, men i den väntan lyckades hon själv få en tid hos en kirurg i Uddevalla. Där drogs båda tänderna ut. I anmälan till Ivo skriver patienten att både tänderna och käken var svårt inflammera­de.

”Idag har jag fortfarand­e men av inflammati­onen och värken jag

”Värsta jag varit med om. Är så besviken på tandvården i Tanum”, skriver patienten i sin anmälan.

haft. Det gick ut över hela mitt liv”, skriver hon.

Hon uttrycker även att hon lider av fantomsmär­tor trots att tänderna är utdragna. Och att hon är besviken på tandvården i Tanum. Hon kände sig inte lyssnad på utan snarare som en försöksper­son.

Den kritiserad­e tandläkare­n i Tanumshede menar att avsikten med behandling­en var att undvika att tänderna skulle dras ut. Att den behandling­en inte fungerade är något som tandläkare­n beklagar i sitt yttrande.

I beslutet från Inspektion­en för vård och omsorg står att det fanns brister i behandling­en av patientens tänder, men också att den kritiserad­e tandläkare­ns vård var adekvat under den granskade perioden.

 ?? Bild: Anders Wiklund/ TT ??
Bild: Anders Wiklund/ TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden