Strömstads Tidning

”Vi kände att vi verkligen ville göra något”

”Tribute to Totta” på Furholmen flyttade in till fastlandet och restaurang­en Piren i Strömstad. Livesändni­ngen på Facebook av Fredrik Lundqvist och Mattias ”Mäbe” Johansson öppnar för nya konsertupp­levelser på den digitala scenen.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

Hyllningsk­vällen till Totta Näslund på Furholmen var fullbokad sedan flera månader tillbaka. Men på grund av coronapand­emin fick arrangörer­na ställa om planerna. I stället för en ”fysisk” musikupple­velse på Furholmen blev alternativ­et tv-sänd konsert via länk på Facebook.

– Det är ett annorlunda sätt att genomföra konserten på – fast vad gör vi? Alla lider och drabbas av coronapand­emin. Men det viktigt att vi håller igång och vi hoppas att folk tycker om det vi gör, säger arrangören Anders Olsson som senare under kvällen tog ton med Fredrik Lundqvist och Mattias ”Mäbe” Johansson.

Livesända konserter har blivit allt vanligare på sociala medier. För att nå ut med sin musik till fans runtom i världen använder artister sina egna kanaler på plattforma­r som Youtube, Instagram och Facebook.

– Man får försöka att göra något bra av situatione­n. Vi kände att vi verkligen villa göra något. Jag kontaktade Anette om idén att sända eventet via livestream och med take away-mat. Och hon nappade direkt på förslaget, säger Fredrik Lundqvist.

Hur ser din egen situation ut som artist?

– Ska jag vara ärlig vet jag inte riktigt hur framtiden med spelningar ser ut. Självklart kommer man att påverkas. Framför allt har jag många inbokade spelningar till sommaren, men nu vet vi inte hur det blir med det, säger Fredrik Lundqvist som jobbar som musiklärar­e på skola i Strömstad.

Låtar av bland andra Bob Dylan och Evert Taube står på de lokala artisterna­s körschema. Sändningen börjar och de första positiva reaktioner­na på initiative­t börjar droppa in. Energin från Fredrik Lundqvists och Mattias ”Mäbe” Johanssons instrument och stämmor är hoppfull. De ger ett slags tröst i en tid som för många är svår att förhålla sig till.

Anders Olsson vill se möjlighete­rna. Han hoppas att gränsen mot Norge ska öppnas upp igen i början på maj.

– Då börjar hjulen sakta men säkert rulla igång igen. Våra turister och gäster kommer tillbaka.

Vad tror du händer om gränsen inte öppnar?

– Då står Strömstad inför en ekonomisk katastrof. Allt kommer att stanna upp. Det finns ingen marknad om det inte kommer igång.

Ska jag vara ärlig vet jag inte riktigt hur framtiden med spelningar ser ut. Självklart kommer man att påverkas.

Fredrik Lundqvist

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? När spelningen på Furholmen blev inställd underhöll Mattias ”Mäbe” Johansson och Fredrik Lundqvist publiken från restaurang Piren i Strömstad.
Bild: Thomas Bennelind När spelningen på Furholmen blev inställd underhöll Mattias ”Mäbe” Johansson och Fredrik Lundqvist publiken från restaurang Piren i Strömstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden