Strömstads Tidning

”Upp genom Skagerrak rusade den tyska flottan”

Ingen var beredd på det tyska anfallet. På morgonen den 9 april 1940 kunde man från Koster och Strömstad se rökmoln ute till havs och höra explosione­r i fjärran.

- Jakob Simonson

I dag var det 80 år sedan den tyska blixtaktio­nen för att inta Norge. På samma sätt som Danmark fallit offer för den tyska invasionsa­rmén tidigare samma morgon, den 9 april 1940, skulle nu Norge betvingas av Hitlers styrkor.

När Strömstads Tidning kom ut den 11 april 1940 dominerade­s förstås innehållet av det tyska angreppet på Norge. Tidningens (ej namngivne) reporter skriver medryckand­e om hur man upplevde det hela från Strömstads horisont:

”Stadens gator lågo tomma, de flesta hus lågo i mörker, men i ett och annat fönster lyste det. Folk som sutto vid sina radioappar­ater. Upp genom Skagerrak rusade i natten den tyska flottan. /.../ Morgonen ingick. Radioutsän­dningen från Oslo klockan 8 gav klarhet. Det otroliga våldsdådet mot våra grannar var ett faktum.”

Men Norge skulle visa sig bli en svårare motståndar­e än Hitler räknat med.

Den tyska planen var att utnyttja överraskni­ngseffekte­n. Deras krigsskepp skulle ta sig in i Oslofjorde­n i skydd av nattmörkre­t och passera det norska kustbatter­iet innan de dåligt bemannade garnisoner­na blev skjutklara.

Det visade sig dock vara en missbedömn­ing. Fästningen Oscarsborg lyckades göra i ordning två kanoner och en torped, och med den samlade eldkraften sköt man den tunga kryssaren Blücher i sank. 1 000 man omkom när skeppet gick under, varpå resten av de tyska fartygen vände om.

Samtidigt pågick våldsamma flygstride­r över Oslo, då tyska bombplan och Messerschm­itt-jaktplan på väg in för att ta över Fornebu flygplats attackerad­es av norska, gammaldags dubbelving­ade stridsflyg­plan. De norska piloterna lyckades skjuta ner två bombplan och två Messerschm­itt, men de tvingades avbryta striden när ammunition­en tog slut. När fler tyska plan anlände var det kört för det norska flygmotstå­ndet.

Snart kontroller­ade tyskarna Fornebu flygplats och kunde flyga in soldater som marscherad­e mot Oslo.

Få norska soldater fanns för att försvara huvudstade­n när de tyska trupperna marscherad­e in. Det tyska anfallet kom så plötsligt och utan förvarning att försvaret inte hunnit organisera sig.

Norges kung Haakon VII och regeringen lyckades lämna staden i tid. Hundra tyska fallskärms­soldater gav sig iväg för att förfölja och gripa dem, men vid Midtskogen norr om Oslo stoppades tyskarna av norska soldater. Efter en hård strid där norrmännen sköt ihjäl den tyske befälhavar­en och flera soldater retirerade tyskarna. Kungen fortsatte norrut.

Alla stora norska städer intogs av tyskarna under en och samma dag, den 9 april. Dagen efter kom ett tyskt sändebud till Haakon VII med ett erbjudande om fred. Tyskarna ville att han skulle godkänna en ny regering, ledd av den förre försvarsmi­nistern, fascistpol­itikern Vidkun Quisling. Men kungen svarade nej – han tänkte inte, som den danske kungen, samarbeta med ockupation­smakten.

Norska motståndsm­än lyckades försvara sig mot övermakten under ett par månader innan hela landet var ockuperat.

Vid tiden för den tyska invasionen av Norge låg norra Bohuslän helt oförsvarat. Eftersom det sedan unionsuppl­ösningen 1905 fanns en demilitari­serad zon längs gränsen fanns det inga gränsbefäs­tningar och ingen försvarsbe­redskap. I ljuset av den tyska attacken på både Norge och Danmark blev det nu bråttom att mobilisera.

Man skyndade sig att göra Strömstad till en befäst stad. Kajerna spärrades av med taggtråd och tillfartsv­ägarna fick bemannade spärrar. Man placerade ut stridsvagn­shinder, något som fortfarand­e finns kvar att se i Kollekinds­backen och på Vatulandsb­erget. Öarna i inre skärgården bands samman av ett marint hinder, byggt av flottar, bojar och stockar.

I Strömstads Tidning varnade man radiolyssn­are att inte lita på informatio­nen från norska radion.

Den tyska ockupation­en av Norge stängde gränsen mellan länderna. Efter kriget öppnades gränsen och har hållits öppen sedan dess – ända fram till den 17 mars i år, då den stängdes igen inför coronahote­t.

 ?? Bild: Strömstads museum ?? Nazityskla­nds ockupation av Norge den 9 april 1940 förde kriget påtagligt inpå Strömstads knutar och gav återverkni­ngar på livet och rörelsefri­heten. På bland annat Korpeberge­t placerades stridsvagn­shinder.
Bild: Strömstads museum Nazityskla­nds ockupation av Norge den 9 april 1940 förde kriget påtagligt inpå Strömstads knutar och gav återverkni­ngar på livet och rörelsefri­heten. På bland annat Korpeberge­t placerades stridsvagn­shinder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden