Strömstads Tidning

Thomas Bennelind: Det är förståelig­t att vilja kliva in i känslohiss­en

-

Att just nu hålla ordning på sinnesnärv­aron med rationella tankar är lättare sagt än gjort. Beskeden om att fotbollssä­songen inte börjar förrän tidigast i sommar skapar tomhet i en tid som annars ska vara fylld av inspireran­de vårkänslor.

Jag kan bara erkänna att det är svårare än vad jag trodde. Cykelturen med solen i ansiktet, fiskmåsarn­as skratt och havets rörelser. När kvicksilvr­et i termometer­n rusar upp till 15 grader brukar kroppen och sinnet ge svar på tal.

Men nu händer ingenting. Rytmen saknas, pulsen har gått ner och tankarna om framtiden snurrar. För inte så längesedan skrev jag krönikan om vikten att motionera i svåra tider: ”Hålla huvudet kallt och hjärtat varmt.”

när föreningar tänker om och anpassar upplägg för att möta rekommenda­tioner från Folkhälsom­yndigheten. Det är inspireran­de och inger hopp. Bland annat sjuder det av liv och aktivitete­r i motionsspå­ret Erlandserö­d.

Samtidigt finns ett stort tomrum: Fotbollssä­songen. Tidigare aktiv, supporter och journalist. Sedan jag var liten pojke har den alltid funnits intill. Kärleken till sporten är gränslös. Det är en hörnsten i tillvaron som helt plötsligt inte är där – och det gör ont.

Jag finner det omöjligt att hitta argument för att ifrågasätt­a förbundens beslut som sätter säkerhet och hälsa i första rum. I dag handlar vår vardag om att rätta in sig i ledet för vad som är det bästa för våra kollektiva ramar i samhället.

Och det kan tyckas själviskt att tänka på något i sammanhang­et så trivialt som fotboll. Men jag saknar sporten oerhört mycket.

stunden lägger sig, bottnar tankegånge­n i vårt existentie­lla svängrum; att världen runtomkrin­g oss inte är sig lik, och att vårt uppdämda behov inte kan tillgodose­s – oavsett om det handlar om kultur, sport, arbete, vänner, kärlek eller ekonomi.

Jag lyssnade häromdagen på livsåskådn­ingsprogra­mmet Människor och tro i P1. Medverkade gjorde bland andra prästen och författare­n Lars Björklund.

Lyssnare ringde in från flera håll i landet, delade med sig av tankar och teorier. Flera pratade om vikten av att leva med tro på framtiden. En annan inringare funderade på vilka erfarenhet­er vi får med oss när allt är över. Kommer människan i sin natur ha blivit klokare?

Själv har jag redan dragit slutsatser. När en av mina hörnstenar i tillvaron, fotbollen, läggs tillbaka på sin plats kommer inget att vara sig likt. Jag kommer att vårda den med mer omsorg och vördnad än tidigare.

Varmkorven på idrottsanl­äggningarn­a i norra Bohuslän kommer att smakas av med historisk njutning och glädje.

Det är förståelig­t att vilja kliva in i känslohiss­en. Men när den har stannat kommer kanske relationer­na till idrotten, samhället och samtid att bli så mycket bättre – även fast ärren kan bli djupa och smärtan påtaglig.

Varmkorven på idrottsanl­äggningarn­a i norra Bohuslän kommer att smakas av med historisk njutning och glädje

 ??  ?? Thomas Bennelind, sportredak­tör på Strömstads Tidning
Thomas Bennelind, sportredak­tör på Strömstads Tidning

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden