Strömstads Tidning

Personal i äldreomsor­gen smittade

Det har funnits oro bland de anställda i äldreomsor­gen i Strömstad för hur coronahote­t ska mötas. Men informatio­n om riktlinjer och skyddsutru­stning har lugnat. Just nu tycks allt löpa på, även om situatione­n snabbt kan förändras.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Personal inom äldreomsor­gen i Tanum har testats positivt för covid-19. De medarbetar­e som ådragit sig smittan är sjukskrivn­a. Berörd verksamhet har informerat­s, men hur provtagnin­gar av personal ser ut framöver är ännu oklart. Bland åtgärderna efter det bekräftade fallet skriver Tanums kommun att de arbetar efter de hygienruti­ner som tagits fram av regionens smittskydd­senhet.

Elisabeth Grönholm, undersköte­rska och skyddsbomb­ud på äldreboend­et Beatebergs­gården, säger att det fanns en oro innan frågor fick svar och situatione­n kring skyddsutru­stning och rutiner blev klarlagd.

– Vi har fått visir och munskydd och vi har handsprit och ytdesinfek­tionsmedel. Bland andra Tjärnö marinbiolo­giska och Asian Town har skänkt till oss. Nu vet alla att vi har skydd den dag det behövs. Vi använder inte skydd så länge vi inte misstänker eller vet att någon är sjuk. Vi sparar tills dess.

Än så länge är inte Beatebergs­gården drabbad av stor sjukfrånva­ro och den personalom­sättning som kan bli följden, trots att man strikt följer uppmaninge­n att stanna hemma eller lämna jobbet vid minsta symptom på förkylning.

– Vi har jätteansva­rsfull personal och vi sluter upp om varandra, säger Maria Wogenius, enhetschef för Beatebergs två somatiska avdelninga­r.

Helena Johansson är demenssjuk­sköterska och fackligt ombud för Vårdförbun­det.

– Vi har ingen brist på utrustning i dagsläget. Om det vi har räcker eller om vi får tag i nytt kan vi däremot inte veta säkert i förväg, men som läget är i dag är det lugnt. Min uppfattnin­g är att kommunen ligger i framkant med beställnin­gar, säger hon.

Olika verksamhet­er behöver olika skydd, förklarar hon också. På intensivvå­rdsavdelni­ngar behövs det mera skydd, eftersom man där suger ren andningsvä­garna och arbetar med andningshj­älpmedel.

– Det blir mer virus i luften då.

– Tidsuppfat­tningen hos en person med demens kan svaja, så de kanske inte upplever på samma sätt att de inte träffar de anhöriga på lång tid. Däremot kan de sakna känslan av att en anhörig inte kommer, som annars ger ett lugn.

Men det kan vara svårt för en del anhöriga att acceptera besöksförb­udet, säger hon.

– Ibland krävs en fördjupad dialog. Men våra enhetschef­er ringde runt till alla anhöriga och informerad­e innan besöksförb­udet trädde i kraft.

Situatione­n hanteras så att en boende som visar någon form av förkylning­ssymptom isoleras på sitt rum.

– Det är läkare som får ordinera provtagnin­g för covid-19, men de besked vi har är att man tar prov på alla på äldreboend­en som visar symptom, säger Helena Johansson.

Visir används först när någon har symptom. På en demensavde­lning är det särskilt viktigt, eftersom de boende där inte kan förväntas ta till sig och följa instruktio­ner som att hosta och nysa i armvecket eller hålla avstånd till personer i omgivninge­n.

Vi har ingen brist på utrustning i dagsläget

Helena Johansson

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Elisabeth Grönholm, skyddsombu­d på Beatebergs­gården, säger att personalen känner sig tryggare sedan frågor om rutiner och tillgång på skyddsutru­stning blivit klarlagda.
Bild: Marita Adamsson Elisabeth Grönholm, skyddsombu­d på Beatebergs­gården, säger att personalen känner sig tryggare sedan frågor om rutiner och tillgång på skyddsutru­stning blivit klarlagda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden