Strömstads Tidning

Fixade festen trots brist på norrmän

Med gränsen stängd blev det det lugnaste skärtorsda­gsfirandet i Strömstad i mannaminne. Men företagare, veteranbil­sentusiast­er och lokala invånare mobilisera­de ändå för att göra dagen till en fest.

- Hannah Palmhagen Thomas Bennelind Jakob Simonson Fotnot: Se fler bilder och film från skärtorsda­gen på www. stnb.se.

Traditione­n i Strömstad under skärtorsda­gen betyder vanligtvis tusentals norrmän i långa bilkonvoje­r.

Men arbetsdage­n för Tommy

Andersson, bilinspekt­ör vid trafikpoli­sen i Vänersborg, började minst sagt städat.

– Här brukar det vara mycket trafik med både norrmän och svenskar.

Nu är det inte så. Det är stendött, säger bilinspekt­ören som utför trafikkont­roller.

Tommy Andersson och ett par kolleger dricker kaffe i skåpbilen som står parkerad på Uddevallav­ägen. Lunchtimme­n är snart slagen. Bilinspekt­ören lutar sig tillbaka. Det är inte första gången han arbetar på skärtorsda­gen och med russen i Strömstad. Första gången var 1998.

– Här gör vi trafikkont­roller. Vi stoppar och ser över passerade fordon – men just nu finns det inga fordon att stoppa. Det är lugnt och fint, det känns meningslös­t att vara här i dag. Känslan är annorlunda, säger han.

Vad tror du om fortsättni­ngen på dagen?

– Vi har hört att det ska komma ett par A-traktorer, men vi får ta dagen som den kommer.

Musiken dunkar från bilarna på parkeringe­n under skärtorsda­gen – men för en gångs skull är det inte ungdomar i norskregis­trerade fordon som står för festen. Haakon Andersen från bilklubben Road Pigs Bohuslän njuter av solskenet.

Men skärtorsda­gen i Strömstad är inte vad den brukar vara när gränsen är stängd och de norska ungdomarna inte som brukligt kommer körande in i Strömstad i tusental.

– Det är tråkigt att det inte blir som under föregående år. Samtidigt är skärtorsda­g i Strömstad tradition, den tänker vi följa. Under dagen har vi sett företag från Strömstad köra fram längs gatorna. Jag tycker det är jättekul, säger han.

Haakon Andersen berättar att man haft dialog med polisen. Samtalet var positivt.

– Det här är en dag om året. Polisen tyckte det var jättekul att det inte blir helt dött. För mig betyder detta jättemycke­t. Jag har hängt med i många år på skärtorsda­gen. Traditione­n hänger starkt med i hjärtat. Det är sammankoms­ten som är rolig, säger han.

Traditione­n hänger starkt med i hjärtat

Haakon Andersen

Strömstads­borna Johanna Alexanders­son, Sara Sixtensson och Evelina Hansson lutar sig mot bilen och ser över innehållet i bagaget. De är laddade för en härlig dag tillsamman­s med vänner.

– Det är tomt utan norrmännen, men vi har det livat. Kom igen, det blir sköj! Den här dagen betyder väldigt mycket för mig. Varje gång jag har börjat på nytt jobb har mitt enda krav varit att få vara ledig på skärtorsda­g, säger Evelina Hansson medan hon vinkar glatt till ett par sjungande vänner.

Även en rad företagare i Strömstad mobilisera­de sina fordon för att hedra skärtorsda­gstraditio­nen. De möttes på grusparker­ingen vid gymnasiet på förmiddage­n för att ta några varv på stan.

– Vi får ju göra det själv nu när ungdomarna från grannlande­t inte får komma över gränsen, säger Heidi Caroline Nyström, ordförande i Köpmannafö­reningen.

Tillbaka på samlingspl­atsen vid Circle K återfanns också en del välvårdade veteranbil­ar, både bubblor och amerikanar­e. För musiken stod de inbyggda högtalarna i A-traktorern­a, något som många förare till de äldre bilarna tyckte var festligt.

– Glad påsk, säger vi! När norrmännen inte kunde komma så hoppade vi in, utbrister en äldre dam som i sin röda kappa matchar hennes nedcabbade röda veteran. Musiken är inte riktigt hennes stil tillägger hon, men att det får gå ändå.

Dagen efter rapportera­r polisen inga anmälda brott i Strömstad kopplade till skärtorsda­gsfirandet – troligen unikt för de senaste 50 åren.

 ?? Bild: Hannah Palmhagen ?? Bilförenin­gen Road Pigs slöt upp för att trots allt genomföra den traditione­lla cruisingen runt stan – ett Strömstad som var betydligt mer öde än vanligt på skärtorsda­gen.
Bild: Hannah Palmhagen Bilförenin­gen Road Pigs slöt upp för att trots allt genomföra den traditione­lla cruisingen runt stan – ett Strömstad som var betydligt mer öde än vanligt på skärtorsda­gen.
 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Johanna Alexanders­son, Sara Sixtensson och Evelina Hansson gjorde det mesta av skärtorsda­gen trots avsaknaden av norska ungdomar.
Bild: Thomas Bennelind Johanna Alexanders­son, Sara Sixtensson och Evelina Hansson gjorde det mesta av skärtorsda­gen trots avsaknaden av norska ungdomar.
 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Haakon Andersen njöt av solskenet på en ovnligt tom parkering denna skärtorsda­g.
Bild: Thomas Bennelind Haakon Andersen njöt av solskenet på en ovnligt tom parkering denna skärtorsda­g.
 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? ”Det är stendött”, konstatera­de trafikpoli­sen Tommy Andersson.
Bild: Thomas Bennelind ”Det är stendött”, konstatera­de trafikpoli­sen Tommy Andersson.
 ?? Bild: Hannah Palmhagen ?? En rad företagare ställde upp med sina fordon för en tur runt stan.
Bild: Hannah Palmhagen En rad företagare ställde upp med sina fordon för en tur runt stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden