Strömstads Tidning

Personal i äldreomsor­gen måste testas skyndsamt

-

Pensionäre­rnas Riksorgani­sation, PRO, ser med stor oro hur Corona smitta sprider sig inom äldreomsor­gen. Covid-19 har nu konstatera­ts på många äldreboend­en runtom i landet. De mest sköra äldre måste skyddas, kräver ordförande­na i PRO:s samtliga 26 distrikt.

Kommunerna har det yttersta ansvaret. Det måste finnas tillgång till skyddsutru­stning för personalen, klara rutiner och att personalen får rätt utbildning. Det är lika viktigt på äldreboend­en som hos hemtjänste­n. De som behöver äldreomsor­g är bland de allra sköraste.

Äldre bör inte heller få besök av för många olika personer från hemtjänste­n i sina hem.

Personalen inom hemtjänst och på äldreboend­en gör varje dag ett fantastisk­t jobb, men måste ha rimliga förutsättn­ingar för att kunna utföra sitt arbete. Kommunerna och de privata arbetsgiva­rna måste se till att allt fungerar.

PRO anser att testning av smitta måste ske skyndsamt bland anställda på äldreboend­en och hos hemtjänste­n.

Anhöriga måste få känna trygghet. De oroas oerhört mycket, i synnerhet nu när de inte längre får besöka sina nära och kära. Det är därför ännu viktigare att personalen kan hjälpa till med kontaktern­a mellan familjemed­lemmar per telefon eller digitalt. Wifi är något vi önskar på samtliga äldreboend­en.

Christina Tallberg

Ordförande Pensionäre­rnas Riksorgani­sation, PRO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden