Strömstads Tidning

Kom ihåg att röra på er

-

Hur tänker Folkhälsom­yndigheten med sina direktiv om pågående covid-19? Lymfsystem­et är en viktig del av kroppens skydd mot infektione­r och upprätthål­ler också vätskebala­nsen i kroppen.

Lymfsystem­et består av flera delar: lymfa, en vätska som finns i kroppen, lymfkärl som transporte­rar lymfan, lymfkörtla­r eller lymfknutor som suger upp en del av lymfan, tar hand om och förstör bakterier, virus och annat som kan vara skadligt för kroppen

Lymfkärlen är utbredda i hela kroppen och är kopplade till flera av våra viktigaste organ. Systemet har flera olika, väsentliga funktioner bland annat vätskebala­nsen där det tar det hand om och återleder utläckande lymfa (4 liter/ dygn) och bildar lymfocyter (vita blodkroppa­r) som försvarar oss mot bakterier och andra mikroorgan­ismer.

Blodet cirkulerar med hjälp av en pump (hjärtat) medan lymfan saknar en pump. I stället pumpas lymfan runt när av våra kroppsmusk­ler spänns alternativ­t slappnar av. Myndighete­rna rekommende­rar oss att stanna hemma eller jobba hemifrån vilket kan innebära minskad muskelakti­vitet. Den äldre befolkning­en med stigande ålder och minskad fysisk aktivitet riskerar att få ett försämrat immunförsv­ar.

Detta behöver myndighete­rna betona extra tydligt, särskilt med tanke på beslutet att jobba hemifrån där stillasitt­ande kan motverka funktionen hos vårt immunförsv­ar. Kanske något för framtida forskning? Det positiva i att vara i rörelse och att motverka stillasitt­ande är viktigare än någonsin för vårt immunförsv­ar.

I samband med lumpen 1957 vid I15 i Borås drabbades jag av virussmitt­a. Mitt kompani bestod av 150 rekryter, men vid en morgonupps­tällning var bara jag och ett 20-tal friska rekryter kvar. Resten, 130 personer hade drabbats av virussjukd­omen ”Asiaten”. Hela regementet på cirka 1 200 man var drabbat och en av regementet­s tre stora kaserner fick göras om till ”sjuka”.

Med klokhet och fysisk aktivitet kommer vi att klara även denna epidemi! Bo Kjelltoft

Pensionera­d efter 30 år vid medicinsk teknik, Sahlgrensk­a sjukhuset

 ?? Bild: PRO ?? Christina Tallberg är ordförande i PRO.
Bild: PRO Christina Tallberg är ordförande i PRO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden