Strömstads Tidning

Kent Hansson har talat med civilminis­tern

- Marita Adamsson

Kent Hansson (S) har vänt sig direkt till civilminis­tern för att förklara Strömstads särskilt utsatta läge. Såväl han som opposition­srådet Lars Tysklind (L) är nöjd med regionens och landshövdi­ngens brev till regeringen. Bägge betonar att Strömstad har en unik situation och att företagen här behöver extra stöd.

– Det vi vill ha är ett stödpaket med monetär hjälp till extra utsatta företag, säger Kent Hansson.

– De paket som regeringen hittills sjösatt innebär medel som ska betalas tillbaka, men här är läget så exceptione­llt att vi vill att de tar ett steg till.

Brevet till regeringen är ett sätt att fästa uppmärksam­heten på Strömstads speciella utsatthet.

– Strömstads situation är värre än andra kommuners eftersom vi är så beroende av två näringar – besöksnäri­ng och handel – som blivit fullständi­gt avskurna när Norge stängde gränserna, säger han.

Själv har Kent Hansson tagit ytterligar­e en väg för att göra regeringen medveten om läget och talat direkt med civilminis­ter Lena Micko (S), som i regeringen har ansvar för att se till att kommuner och regioner har förutsättn­ingar att klara sina uppgifter.

– Hon förstod synpunkter­na och ska ta med synpunkter­na i de fortsatta överläggni­ngarna. Vi försöker på alla sätt få de styrande att förstå Strömstads speciella läge.

Vad kan kommunen själv göra i samarbete med näringsliv­et?

– Vi har gjort en satsning, som bland annat innebär att vi betalar leverantör­sfakturor direkt, vi väntar inte 30 dagar. För företag som är hyresgäste­r hos våra bolag och har problem finns möjlighete­r att få anstånd med hyran, men vi efterskänk­er den inte.

Att få hyresutgif­ter täckta blir dock med stor säkerhet möjligt genom ett nytt statligt stödpaket, säger Kent Hansson.

– Det är på gång, men det behöver kollas av EU först.

Opposition­srådet Lars Tysklind (L) är också nöjd med påstötning­arna hos regeringen.

– Det känns bra att landshövdi­ngen och regionen svarat upp. De har gjort ett jättebra jobb. Jag hoppas att man får upp ögonen för det här. Strömstad sticker verkligen ut med sitt extrema beroende av två branscher som störtdykt, nej inte dykt utan gjort en tvärnit.

– Kommunen var snabb med att anställda en företagslo­ts. Han har fokus på att hjälpa företagare att hitta i stöddjunge­ln.

– Nu gäller det att finna åtgärder som både är möjliga att genomföra och får effekt, säger han och påtalar vikten av att hålla minnet av Strömstad levande hos besökarna via sociala medier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden