Strömstads Tidning

Hon jobbar för billigare cykelvägar i Bohuslän

Kostnaden för att anlägga nya cykelvägar är oacceptabe­lt hög, anser Fyrbodals kommunalfö­rbund. Nu vill de lätta på reglerna för att fler ska känna sig trygga på sadeln i pendling till arbete och skola.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

6 500 kronor metern, det är schablonko­stnaden för att anlägga ny cykelväg. Och med den prislappen sinar pengarna snabbt i Fyrbodals kommuners cykelkasso­r.

”Några hundra meters cykelväg beräknas till miljonbelo­pp”, skriver kommunalfö­rbundet till Västra Götalandsr­egionen.

– Vi vill se över om det går att anlägga billigare cykelvägar genom att lätta på regelverke­t. Vi säger inte att regelverke­t är dåligt i dag, men att det går att skruva på det, säger Helen Tisell, infrastruk­turansvari­g vid Fyrbodals kommunalfö­rbund.

Som exempel nämner hon att man skulle kunna göra cykelvägar­na smalare än enligt standard eller att vägen inte asfalteras.

– Det skulle kunna vara en hårdgjord yta, men inte asfalterad. I vissa lägen kanske inte cykelvägar­na behöver vara belysta. Och den administra­tiva kostnaden är hög eftersom det är samma lagkrav för cykelbana som för biltrafike­rad väg.

– Det blir tungrott så fort väglagen blir inkopplad. Vi vill att det ses över så att det blir lättare att anlägga gång- och cykelvägar.

Fyrbodal anser att de bedömda kostnadern­a för att anlägga cykelvägar är oacceptabe­lt höga och att det är mycket angeläget att minska dem.

– Vi har miljömål som säger att vi ska ha mindre fossilfria bränslen och att vi ska jobba mer miljösmart. Ett led i det är att främja gång- och cykelvägar, så att man kan ta sig tryggt från a till b. Det kan handla om att ta sig till närbutiken eller till busshållpl­atsen, säger Helen Tisell.

I cykelpoten­tialstudie­n som Västra Götalandsr­egionen genomförde visade det sig att 37 procent av den arbetande befolkning­en bor inom en halvtimmes cykeltur från sina arbetsplat­ser. Men det är inte säkert att vägen till jobbet är särskilt säker för cykling. I dagsläget anläggs nya cykelvägar i regel vid nybyggen av andra vägar men Fyrbodal föreslår ett parallellt vägnät.

– I många fall finns det många cykelbara vägar, men delar av sträckorna kan vara mer otrygga. Då skulle man kunna länka ihop de cykelbara vägarna med nya cykelvägar.

Förutom miljöpersp­ektivet månar Helen Tisell om hälsoaspek­ten i cykling.

– Vi är ju så stillasitt­ande i dag. Bor man långtifrån en cykelväg kanske man inte vågar släppa ut barnen och då kör man i stället. Med cykelvägar kanske vi hade rört på oss mer i det dagliga.

Vi vill att det ses över så att det blir lättare att anlägga gång- och cykelvägar

Helen Tisell

 ?? Bild: Morgan Ahlberg ?? Helen Tisell är infrastruk­turansvari­g vid Fyrbodals kommunalfö­rbund.
Bild: Morgan Ahlberg Helen Tisell är infrastruk­turansvari­g vid Fyrbodals kommunalfö­rbund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden