Strömstads Tidning

Norge: ”Gränsen hålls stängd ett tag till”

Det kommer att bli nödvändigt att hålla norska gränsen stängd under ännu en tid, enligt norska Helsedirek­toratet.

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

Gränsen mellan Sverige och Norge stängdes den 17 mars på grund av coronapand­emin. Från det datumet har svenskar som inte haft arbete i Norge avvisats och norrmän som åkt in i Sverige och sedan återvänt hamnat i hemkarantä­n. Enligt norska regeringen­s senaste beslut i slutet av mars förlängdes gränsstäng­ningen fram till den 14 april.

På fredagen hade det ännu inte tagits något formellt beslut om att förlänga gränsstäng­ningen ytterligar­e. Men vid norska tullen är man övertygad om att det kommer att ske.

– Ja, om gränsen skulle öppnas på tisdag skulle vi ha fått informatio­n om det och det har vi inte fått, säger Wenche Fredriksen, chef för Tolletaten vid Svinesund.

Tidningen tar kontakt med norska Helsedirek­toratet och i en mejlkonver­sation med Svein Höegh Henrichsen, seniorrådg­ivare vid myndighete­n, förklarar han Norges hållning.

– Norges strategi är annorlunda än Sveriges. Vi försöker slå ner epidemin – finna alla som är smittade och isolera dem – medan man i Sverige försöker bromsa epidemin.

– Hittills har vi lyckats slå ner epidemin, men vi är klara över att det väntas komma nya utbrott. Skulle ni rekommende­ra att hålla gränsen fortsatt stängd?

– Smittotryc­ket är annorlunda i Sverige, där man genomfört mildare åtgärder och försöker beskydda de sårbara grupperna. I Norge satsar vi mer på smittspårn­ing. Därför kommer det att vara nödvändigt att hålla gränserna stängda ett tag till.

Han vill inte precisera vad ”ett tag till” innebär.

– Det är en fråga för regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden