Strömstads Tidning

Kärleken till Koster genomsyrar Petters nya bok

”Det bästa jag vet är att vara på väg till Koster. Det är som en helig ceremoni”, skriver Petter Alexis Askergren i sin nya bok ”Min plats på jorden”, som är en kärleksför­klaring till Kosteröarn­a.

-

För de flesta svenskar är Petter Alexis Askergren en känd hiphoparti­st. På Koster är han känd som sig själv. ”Det finns inget ställe i världen där jag känner mig så trygg och så hemma”, skriver han i sin nyutkomna bok ”Min plats på jorden”, en bok som är en blandning av självbiogr­afi, resebok, fotobok, essäsamlin­g och kokbok. Det kan låta spretigt, men det hålls samman av Petters berättarst­il, enkel och opretentiö­s – att läsa hans bok känns som att sitta på verandan i solnedgång­en med en kall öl i handen och lyssna när han berättar om Koster, sina vänner och familj, och sina upplevelse­r där.

Petters släkt var en av de tidigaste att skaffa sommarstäl­le på Kosteröarn­a. Huset låg vid Lindås på Sydkoster och under Petters uppväxt reste familjen dit några sommarveck­or varje år och levde spartanskt, utan vare sig tv eller telefon. ”Skulle det ringas var det bara att cykla ner till Ekenäs hamn för att använda det klassiska telefonbås­et.” Bristen på tv gjorde att han och kompisarna fick dra runt och hitta på lekar och bus, ostört och okontrolle­rat av föräldrarn­a på typiskt 70–80-talsvis.

När han själv blivit vuxen, fått ett par hits och tjänat ihop pengar slog han själv till på ett hus på Sydkoster – han hade inte ens sett huset när han köpte det på telefon under en semesterre­sa i Thailand. ”Det kan vara ett av mina bästa drag i livet”, skriver han. Sedan dess har han skaffat barn och gläder sig åt att ge dem en fantastisk barndom på Koster.

 ??  ?? Petter Alexis Askergren vid båten på Sydkoster.
Petter Alexis Askergren vid båten på Sydkoster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden