Strömstads Tidning

Häng med på en resa bland världens äggrätter

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

Bäst som jag stod där alldeles nyss och försökte komma på vad jag skulle laga till lunch dök äggpaketet upp i ögonvrån. Det fick bli ett frasigt vändstekt ägg med några skivor pancetta. Och plötsligt är man mätt och belåten och kan fortsätta arbetsdage­n.

Ägg gör sådant med en. Det är en generallös­ning som funkar i de allra flesta lägen. De ger energi, näring och mättnadskä­nsla. Som en vis man sa en gång: ”Äter man två ägg står man sig en hel dag – vad som än händer.” Och det ligger väl en hel del i det.

Dessutom tål ägg att varieras i all oändlighet. Det är det jag ville ta fasta på och hämta lite idéer från andra länders sätt att tillaga råvaran. För ägg äter man på de flesta håll i världen, vi har bara olika sätt att anrätta dem. Så våga dig på en turkisk cilbir, asiatiska marinerade sojaägg eller kanske amerikansk­a frasiga french toasts. Alla tre är kul exempel på hur ägg går hem i en mängd olika sällskap.

Ägg måste helt enkelt vara världens mest användbara råvara. Vi kan steka, koka, pochera, scrambla, pickla eller äta dem råa. Knäcka dem i alltifrån omelett till suffléer, kakor, pajer och såser. Tilllagnin­gstider och metoder avgör konsistens och smak. Dessutom smakar äggen i sig olika från höna till höna.

Vi äter dubbelt så mycket ägg till påsk som under resten av året. En vana som vi lika gärna kunde sprida ut under alla årstider. Ägg är nämligen en förhålland­evis billig proteinkäl­la och fulla av viktiga näringsämn­en och vitaminer.

En annan finess med just ägg är att de är hållbara. Tänk på att datumet på förpacknin­gen endast gäller om de förvaras i rumstemper­atur. Har du dem i kylen håller de i själva verket betydligt längre. Så nu när det kanske gapar lite tomt på hyllorna i butiken kan det vara värt att investera i ett paket ägg. Då har du alltid mat hemma.

Tänk på att datumet på förpacknin­gen endast gäller om de förvaras i rumstemper­atur. Har du dem i kylen håller de i själva verket betydligt längre.

 ?? Bilder: Janerik Henriksson ?? Ägg är kanske världens mest användbara livsmedel. En hel del lär gå åt i påsk.
Bilder: Janerik Henriksson Ägg är kanske världens mest användbara livsmedel. En hel del lär gå åt i påsk.
 ??  ?? Soja och ägg passar otippat bra ihop. De här äggen får gotta till sig i en sojamarina­d.
Soja och ägg passar otippat bra ihop. De här äggen får gotta till sig i en sojamarina­d.
 ??  ?? Cilbir är en turkisk äggrätt där bröd doppas i pocherade ägg och två olika såser.
Cilbir är en turkisk äggrätt där bröd doppas i pocherade ägg och två olika såser.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden