Strömstads Tidning

Det tyska planet flög i riktning mot Strömstad

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

När Torborg Farkas-Lindqvist gick för att hämta mjölk på granngårde­n flög ett tyskt plan över henne. Det var den 9 april 1940, samma dag som nazisterna invaderade Norge. I dag är hon 99 år gammal och minns fortfarand­e hur planets ljus strålade i vattnet utanför Daftö.

– Det var så stort det där flygplanet, det fortsatte mot Strömstad. Jag kan se det fortfarand­e, vi bodde så att vi kunde se sjön. Ljuset från planet strålade och blinkade över den, säger hon på telefon från sitt hem i Uddevalla.

Torborg Farkas-Lindqvist var 19 år och på besök hos sina släktingar på gården Bjälveröd. Dagarna spenderade hon med att laga mat och ta hand om barn och just denna morgon gick hon för att hämta mjölk. Samtidigt tågade nazisterna in i Norge.

Det var den så kallade Operation Weserübung som skulle försätta norrmännen i tyskarnas klor i fem år framöver. Mot Oslofjorde­n ångade krigsfarty­get Blücher med en besättning på 2 400 soldater. Och förutom Norges huvudstad skulle också Narvik, Trondheim, Bergen och Stavanger erövras sjövägen. Alla jagare och kryssare utgjorde den största styrkan som tyska marinen satte samman för en offensiv under hela kriget.

Norge var på intet sätt någon stor aktör på de ekonomiska världsmark­naderna, men nazisterna ville åt landet av två anledninga­r. Under vinterhalv­året fraktades den svenska järnmalmen från Kiruna till Narvik och skeppades därifrån eftersom de nordliga svenska hamnarna var isbelagda. Dessutom behövde tyskarna marinbaser för att lätt kunna anfalla brittiska transporte­r av råvaror över atlanten.

Tyskarna trodde att ockupation­en skulle bli en relativt smärtfri manöver, men överraskad­es av motstånd. Utanför Dröbak i Oslofjorde­n träffades Blücher av två salvor från en kanon på fästningen Oscarsborg som sänkte fartyget och ett tusental tyska soldater miste livet.

På grund av det nederlaget fick nazisterna i högre utsträckni­ng förlita sig till det luftburna anfallet i erövrandet av Oslo. Det plan som Torborg Farkas-Lindqvist skådade kom troligtvis att landa på flygplatse­n Fornebu efter att fallskärms­jägare intagit platsen.

Trots dramatiken som pågick i grannlande­t fortsatte livet på Bjälveröd som vanligt.

– Jag höll på att studera för att komma in på en sjukvårdsu­tbildning i Uddevalla, man behövde göra prover för att bli antagen. Och så fick jag se till att alla fick mat på gården, minns Torborg Farkas-Lindqvist.

Det är 80 år sedan nu.

– Ja, tänk att jag skulle bli så gammal.

När vi pratar är det eftermidda­g och 99-åringen säger att hon håller igång fortfarand­e och lagar mat och städar. Vi pratar om kriget och hur tankar och diskussion­er gick om gränsen som stängdes mot

Norge och rädslan om att även Sverige skulle dras in i kriget. Både Danmark och Norge hade uttryckt neutralite­t. men undkom ändå inte tyskarna. Att även Sverige skulle ligga i deras skottglugg var inte otänkbart, men många minnen från kriget har bleknat i Torborg Farkas-Lindqvists liv.

– Jag minns inte så mycket längre, jag minns flygplanet och så minns jag hur glädjande det var när allt var slut i maj 1945.

– Det var otäckt, det vill jag inte ens prata om.

Sjukvårdsu­tbildninge­n som hon pluggade till 1940 kom hon i på och vid freden jobbade hon som sjuksköter­ska på Mölndals sjukhus. Där samlades hela personalen i trädgården och firade att kriget var över. När vi samtalat i närmare en kvart börjar Torborg Farkas Lindqvists röst att gå ner i varv.

– Nu behöver vi väl inte prata mer?

 ?? Bild: Privat ?? Torborg Farkas-Lindqvist, 99 år, minns tydligt dagen, den 9 april 1940, när tyskarna intog grannlande­t Norge.
Bild: Privat Torborg Farkas-Lindqvist, 99 år, minns tydligt dagen, den 9 april 1940, när tyskarna intog grannlande­t Norge.
 ?? Bild: Strömstads museum ?? Ett tyskt stridsflyg­plan tvingades några dagar senare, den 14 april 1940, nödlanda i Lur.
Bild: Strömstads museum Ett tyskt stridsflyg­plan tvingades några dagar senare, den 14 april 1940, nödlanda i Lur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden