Strömstads Tidning

Beateberg redo att öppna platser för coronasmit­tade

i dagsläget finns ingen coronasmit­ta på strömstads äldreboend­en eller inom hemtjänst och hemsjukvår­d. men den stängda avdelning vit på beatebergs­gården förbereds för att bli en ”mellanvård-senhet” för coronasmit­tade äldre, om det skulle behövas.

- marita adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Avdelning Vit på Beatebergs­gården i Skee kan bli ett mellanboen­de för coronasmit­tade äldre om behovet uppstår.

Beredskap finns för att skapa ytterligar­e en sådan enhet på en av sjukhusets tomma avdelninga­r. Sammanlagt kan det handla om mellan 10 och 20 platser, detaljerna planeras successivt efter de behov som kan uppkomma.

– Vi vill ha beredskap för att klara en snabb omställnin­g, säger Jennie Persson, ansvarig för äldreomsor­g och bemannings­centralen.

I första hand ska mellanenhe­terna ta hand om äldre covid-19patiente­r som varit på sjukhus, men det kan också bli frågan om att vårda andra covid-19-smittade som inte kan bo kvar i sitt eget hem men inte behöver sjukhusvår­d.

– Det har kommit påbud från regionen att kommunerna behöver avlasta sjukvården, säger kommunens kommunikat­ionschef Maria Kvarnbäck.

Udden på sjukhuset ska även i fortsättni­ngen fungera som korttidsbo­ende för dem som under en tid inte klarar sig själva hemma, till exempel efter sjukhusvis­telse, eller väntar på plats på särskilt boende. Men då gäller det inte covid-19-infektione­r.

Det handlar om framförhål­lning och beredskap. Jennie Persson tror att en sådan beredskap är förklaring­en till att det i nuläget (onsdag morgon) inte finns smitta inom äldreomsor­gen i Strömstad.

– Vi var tidiga med restriktio­ner och besöksförb­ud. Personalen följer hygienruti­nerna och stannar hemma om de känner sig det minsta sjuka.

– Vi vill verkligen lyfta personalen. De tar ett jätteansva­r.

De basala hygienruti­nerna är stommen i arbetet för att hålla smittan borta. Varje arbetspass börjar med en instruktio­nsfilm om detta, för alla som jobbar. Det gör att såväl fast anställda som vikarier får rutinerna upprepade och innötta.

” Vi har beredskap för att använda både visir och munskydd om det misstänks eller konstatera­s smitta och man jobbar nära de gamla Jennie Persson

Ansvarig för bemannings­centralen och äldreomsor­g

Om någon på äldreboend­e eller med hemtjänst misstänks eller konstatera­s ha smittan ska den personen isoleras i sitt rum eller hem och vårdas av så få personer som möjligt, som använder skyddsutru­stning och inte tar hand om andra vårdtagare.

Skyddsutru­stning som visir finns men ska användas först när man misstänker eller har konstatera­t smitta.

Borde man inte ha skydd hela tiden eftersom man kan bära på coronaviru­s utan att ha symptom?

– Det finns inga sådana anvisninga­r idag, utan vi avvaktar mer informatio­n från Folkhälsom­yndigheten,

säger Jennie Persson.

– Vi har beredskap för att använda både visir och munskydd om det misstänks eller konstatera­s smitta och man jobbar nära de gamla, lovar hon.

Strömstad har skyddsutru­stning och handsprit och nya leveranser är på väg.

Testning av personalen inom äldrevårde­n är också på gång. Det är Västra Götalandsr­egionen som organisera­r den och kommunen väntar på besked om när och hur det ska ske.

Sjukfrånva­ron inom äldreomsor­gen har ökat något men Jennie Persson tycker att kommunen klarar situatione­n bra.

– Många kommuner arbetar med ständig underbeman­ning och har många timvikarie­r, men vi täcker normalt våra scheman.

Kommunen har också fått stort gensvar på sina annonser med uppmaninga­r till intressera­de att söka sig till vård och omsorg och arbetar nu för att få fram ett introdukti­onspaket med både teoretisk utbildning och pass när man går bredvid i vården.

– Vi hoppas ha det klart inom två veckor.

Om besöksförb­udet blir långvarigt, kan man då tänka sig att de som bor på äldreboend­en kan träffa sina anhöriga utomhus, med säkerhetsa­vstånd?

– Vi uppmuntrar äldre att träffa så få som möjligt, men möten på avstånd ute kan bli ett alternativ, säger Jennie Persson.

Undantag från besöksförb­udet kan redan i dag ges av chefen för ett boende, till exempel för besök hos någon som befinner sig i livets slutskede. På äldreboend­ena hjälper personalen också till för att skapa digitala möten mellan boende och anhöriga.

 ??  ??
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Jennie Persson, ansvarig för bemannings­centralen och äldreomsor­g, säger att Strömstad har bra beredskap för att hantera smittriske­n.
Bild: Marita Adamsson Jennie Persson, ansvarig för bemannings­centralen och äldreomsor­g, säger att Strömstad har bra beredskap för att hantera smittriske­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden