Strömstads Tidning

Nordbybuti­ker har stängt eller infört kortare öppettider

Nyheter: Isabell Karlsson, Individ: ”Vi förlorade påskhelgen som är vår viktigaste helg”.

- arvid brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

på nordby håller många butiker stängt och andra har kortare öppettider under coronakris­en. kortare arbetsdaga­r skänker visserlige­n mer tid till fritidssys­slor, men för personal på nordby shoppingce­nter väger inte det upp för saknaden av den brukliga tillvaron.

Som gluggar i raderna av nerdragna jalusier öppnar sig några butiker. En av dem är Individ som denna tisdag bemannas av butikschef­en Isabell Karlsson.

– Vi har valt att följa Nordby shoppingce­nters rekommenda­tioner kring öppettider. Men vissa av de större kedjorna följer sina riktlinjer. Det blir lite konstigt, en del kunder tänker att det inte är någon idé att åka hit eftersom så mycket är stängt, säger hon.

Individ har två butiker i Nordby shoppingce­nter och en outlet vid Svinesunds handelsomr­åde. Under påskhelgen höll de en av butikerna i shoppingce­ntret öppen, även om många av centrets övriga butiker var nedsläckta.

– Vi förlorade påskhelgen som är vår viktigaste helg på hela året, säger Isabell Karlsson.

Hon är van vid ett högt tempo och att jobba långa dagar, vilket är något som hon gillar. Dessa dagar ser dock annorlunda ut.

– Det gick från hundra till noll över en natt. Nu får man leta efter saker att göra, det har nog varit det värsta. Jag har alltid varit en aktiv person. Tidigare har jag kunnat ta att det är lugnt i början av veckan eftersom man hela tiden vet att det kommer att bli mycket till helgen.

De normala öppettider­na är från klockan tio på förmiddage­n till klockan 20 på kvällen, men de senaste veckorna öppnar de klockan elva och stänger klockan 17. Den extra lediga tiden gör att hon tar tag i saker som hon annars skjutit på eller struntat i.

– Jag tycker om att laga mat, men om jag slutar klockan 20 och är hemma 20.40 så kanske jag inte orkar göra det.

– Nu har jag mer tid för matlagning vilket är avkoppling för mig. Till exempel kan jag låta bolognesen puttra riktigt länge så att den sätter sig. Inte bara fixa en pasta på en kvart.

Dessutom har Isabell Karlsson tagit tag i träningen och hon ser till att komma upp tidigt på morgonen.

– Dels är det för att få rutiner och dels för att jag vill ta tillvara på tiden. Tidigare har jag inte tränat något alls, jag tycker egentligen inte att det är så kul men jag började i dag. Jag och en kompis gick till gymmet. Det var kul, och något jag kände att jag fick mycket energi av.

Hon jobbar 40 procent av sin ordinarie arbetstid. Och även om hon nu får tid att ta tag i saker som hon annars inte gjort så vill hon inte ha det så i någon längre utsträckni­ng.

– När gränsen precis stängt hade vi öppet som vanligt. Då kunde jag jobba från 10 till 20 utan att det kom en enda kund. Då känns det som att man bara blöder pengar, och det är inte så stimuleran­de när man är van vid ett högt tempo. Så det är rimligt med de här öppettider­na.

– Nu börjar det, det känns inte bättre utan jag vill ju bara att det ska bli som vanligt, men jag börjar vänja mig.

Sedan hon blev permittera­d har hon inte hunnit få lön än.

– Jag vet inte hur den minskade lönen kommer att påverka mig, men det är klart att den kommer att göra det på något sätt. Å andra sidan gör jag inte av med så mycket pengar nu, och resa kommer jag inte att kunna göra på ett bra tag.

Isabell Karlsson gillar att ha kontroll över verksamhet­en. Och det är något som kommer med många timmar.

– Jag tycker om att ha koll på läget och om man jobbar mycket får man det. Då är det lättare att knyta kontakter med stamkunder och leverantör­er. Som butikschef behöver man ju ha övergripan­de koll över verksamhet­en hela tiden.

– Jag gillar att jobba mycket, det är min livsstil, säger hon.

” Då kunde jag jobba från 10 till 20 utan att det kom en enda kund Isabell Karlsson

 ?? Bild: Arvid Brandström ?? Efter att norska gränsen stängde försvann nästan alla kunder. Isabell Karlsson, butikschef på Individ, håller öppet mellan 11 och 17.
Bild: Arvid Brandström Efter att norska gränsen stängde försvann nästan alla kunder. Isabell Karlsson, butikschef på Individ, håller öppet mellan 11 och 17.
 ?? Bild: Arvid Brandström ?? Isabell Karlsson har tidigare haft häst och är van vid dagar fyllda med arbete: ”Det är min livsstil”, säger hon.
Bild: Arvid Brandström Isabell Karlsson har tidigare haft häst och är van vid dagar fyllda med arbete: ”Det är min livsstil”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden